Виконавчий директор Фонду громадянських свобод Алекс Гольдфарб впевнений в тому, що Президент України Віктор Ющенко зробив помилку, направивши подання на Віктора Януковича в парламент. Про те, коли буде наступна порція компромату, про офіційні свідчення нового свідка у «справі Гонгадзе» і про свої політичні симпатії розказав в інтерв'ю кореспонденту ForUm’у керівник Фонду Бориса Березовського.

- Після недавньої прес-конференції, на якій Ви повідомили про те, що знайдено нового свідка у «справі Гонгадзе», Вас звинуватили в тому, що Ваш виступ – це всього лише піар. І все сказане нічим не підтверджено. Чи так це?

- По-перше, нас звинуватили в тому, що ця прес-конференція, так би мовити, приурочена до політичної кризи в країні. Насправді, коли б ми не провели цю прес-конференцію, ми б натрапили на таку реакцію громадськості, оскільки в цій справі фігурує політична фігура. А у вас в країні завжди політична криза. Нам що, потрібно приховувати ці факти або чекати тихого політичного моменту? Минулого разу, коли ми знайшли плівки Мельниченка і привезли їх в Україну, було абсолютно те ж саме. Говорили про те, що Борис Березовський хоче шантажувати Ющенка, маніпулювати політичним процесом.

Отже статися це могло і зараз, і через тиждень і через півроку або на півроку раніше. Олександр Мороз, будучи спікером Верховної Ради, є впливовою політичною фігурою, і все, що відбувається, несе за собою політичні наслідки. Але я наголошую, що все заявлене на прес-конференції - не піар!

А по-друге, уже говорять про те, що ця інформація давно була в Інтернеті. Але те, що «гуляє» по Інтернету, не можна підшити до кримінальної справи, і в цьому різниця. До кримінальної справи можна підшити процесуально оформлені свідчення свідка, і саме тому прокуратура дала запит на ці свідчення. Ці свідчення її дуже цікавлять.

Отже суть того, що відбулося, полягає не в тому, що були озвучені якісь факти або припущення. А в тому, що зараз вони процесуально оформлені, є частиною справи і через політичну кон'юнктуру їх з цієї справи викинути не можна. Їх можна ігнорувати або досліджувати, але це буде серйозний поворот у «справі Гонгадзе».

- Але Генеральна прокуратура заявила про те, що в цих документах відсутній склад злочину. Що це означає?

- Це означає рівно те, що прокуратура сказала. І якби там був склад злочину, вони б пред'явили звинувачення. Означає, що там є тільки ті факти, які викладені. Плюс додаткові факти, які ми не розголосили. Ще існують два потенційних свідки цієї справи. А ті, документи які були нами надані, не є доказом звинувачення. Ми такого не говорили. Всі факти повинні дослідити, перевірити, дізнатися, чи зіставні вони з іншими фактами, які їм відомі. Тоді будуть підстави робити об'єктивні висновки, і рішення ухвалить суд. Тому з погляду прес-служби прокуратури вони юридично, звичайно, коректні в своїх заявах.

Але у «справі Гонгадзе» є і важливий політичний аспект, який полягає в тому, що історія повернулася на 6 років назад і що тепер йдеться про Олександра Мороза, який теж непроста людина. І саме тому такі факти потрібно обнародувати.

- І надані в розпорядження Генпрокуратури України офіційні свідчення свідка – це, звичайно, не політичне замовлення?

- Ні, це ніяке не замовлення! Є свідок в цій справі, який не має жодного стосунку до політики. Просто так співпало, що ці факти були обнародувані і надані прокуратурі тільки зараз. І це спричинило за собою політичні наслідки.

- Коли можна чекати наступної порції компромату?

- Тоді, коли щось з'явиться. По-перше, у справі Кравченка, яку знову відкрили. В цей бік ми зараз рухаємося і намагаємося розібратися із записами на плівках, які були після 16 вересня. Що говорив Кравченко Кучмі після того, як стало відомо, що Гонгадзе зник? Зараз немає на це відповіді, тому доведеться слухати наново всі ці фрагменти. І тут може з'явитися щось нове. Хоча я і не гарантую, але якщо щось знайдемо, то опублікуємо.

Друге, що може з'явитися, це продовження розслідування «справи Гонгадзе» щодо свідчень свідка. Тому що цей свідок готовий приїхати в Україну і надати свідчення як слідству, так і в суді.

- Алекс, а чи є у Вас політичні симпатії?

- Ми не приховуємо того, що у нас є свої політичні симпатії в Україні. Це без жодного сумніву. Але ці речі потрібно розділяти, тому що одна справа політичні симпатії і політичний футбол, який почався навколо цієї справи, інша – це кримінальна справа і факт вбивства, яке необхідно розслідувати. У мене є таке відчуття, що в Україні є тільки дві людини, яких дійсно цікавить те, що ж сталося насправді і хто замовив Георгія Гонгадзе. Це керівник слідчої групи Шубін і Леся Гонгадзе.

Навіть її адвокат Андрій Федур після зустрічі зі мною і ознайомлення з офіційними свідченнями свідка заявив, що це цікава версія, яку, безумовно, слід розслідувати незалежно від політики.

- Алекс, відомо, що за Борисом Березовським зараз ганяються по всій Англії. Як Ви оцінюєте шанси на те, що його все-таки повернуть в Росію?

- У Президента Росії є особистий порядок денний – спіймати Березовського, посадити його в клітку і всім показувати. І ось зараз він цим займається, використовуючи всі наявні в його розпорядженні засоби тиску і маніпуляції. Включаючи міжнародні угоди про кримінальну співпрацю, включаючи таємні важелі і включаючи торгівлю. Під час зустрічі Великої вісімки Тоні Блеру особисто довелося виправдовуватися, чому він не видає Березовського. Він пояснив, що це може зробити суд. З боку Президента Росії і російської держави присутній грубий «наїзд» на нього. З іншого боку, є поняття закону, справедливості і неупередженого політичного процесу. І англійський суд вирішив: все, що відбувається стосовно Березовського, - нісенітниця, і викинув ці запити на смітник. А англійський суд, на відміну від російського, не кишеньковий, і Путін ніяк не може цього зрозуміти.

Але російський уряд тисне на своїх колег по всьому світу, щоб відловили трьох олігархів і двох чеченців. Цим уряд займається замість того, щоб займатися серйозними справами.

- Чи не чинить перешкод теперішня українська влада в діяльності Фонду Бориса Березовського?

- Ні, поки що ми не бачили абсолютно ніяких перешкод. Влада змінилася, і як вона буде поводитися – подивимося. Поки що нас зареєстрували в офіційно встановленому порядку, у нас є представництво Фонду, ми роздали гранти і зараз будемо думати, куди нам рухатися далі. Адже ситуація нова. Спочатку необхідно дочекатися, поки стабілізується політична обстановка.

- Алекс, а як Ви ставитеся до тієї політичної ситуації, яка сформувалася в Україні, і до того, що прем'єр-міністром України став Віктор Янукович? І наскільки спрацюється такий тандем – «Ющенко – Янукович»?

- Я, чесно кажучи, не вірю, що з цього щось вийде. Віктор Ющенко і Віктор Янукович несумісні ні політично, ні персонально. Кожний «буде тягти ковдру на себе», і хто кого пересилить - це питання складне. Я думаю, що Ющенко зробив помилку - він не розуміє, з ким має справу. Це йому не докір, тому що багато людей роблять помилки. Поступово, крок за кроком, будуть згорнуті демократичні інститути завоювання «оранжевої революції». Це буде зроблено поступово, використовуючи всі ресурси. А за спиною стоятиме, безумовно, Кремль. До того моменту, коли буде можливість зробити наступний вибір – це зробити буде неможливо. Тому що в ЗМІ з'явиться цензура, почнеться масове «промивання мізків», як в Росії, і з усіма «воїнами» розправляться поодинці, як це було в тій же Росії. Поступово Україна стане, на жаль, сателітом Російської Імперії, замість того щоб стати членом вільної Європи. І про це йдеться.

Якщо Україна хоче таких наслідків – хай вибирає прем'єр-міністром Януковича. Адже частина населення вважає, що краще бути в тіні Москви, ніж на волі. Тому що їм так більш звично. Це вже кому що подобається.

Але в цьому випадку будуть задіяні зовсім недемократичні методи, я вас запевняю. Москва приготувала ще одну бочку діоксину.

- Алекс, на Вашу думку, після остаточного формування нового уряду чи буде прискорено видачу візи для Бориса Березовського?

Не знаю. Швидше за все, що ні. І якщо навіть візу Березовському і видадуть, я не знаю, чи поїде він. Тому що можуть візу видати, він приїде сюди, а його заберуть і відвезуть до Москви. Таке теж може бути.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

923