Спеціальна комісія Київської міської державної адміністрації встановила, що Київська ГЕС не представляє загрози для столиці.


Як повідомили в прес-службі КМДА, за дорученням столичного мера Леоніда Черновецького перевірено стан гідротехнічних споруд Київської ГЕС. Спеціальна комісія побувала на станції, ознайомилася з її роботою, оглянула гідротехнічні споруди і обладнання, і обговорила ситуацію з ученими і фахівцями-практиками, передає «УНІАН».


За результатами обстеження встановлено: гідротехнічні споруди напірного фронту Київської ГЕС і їх механічне обладнання цілком працездатні, відповідають вимогам проекту і можуть виконувати своє функціональне призначення в проектних режимах. Тобто, загрози з боку ГЕС для населення Києва немає.


Київська ГЕС, яка побудована 1964 року, була і залишається спорудою першого класу надійності. Обидві її греблі – і право-, і лівобережна, загальною довжиною понад 50 км, а також будівля самої ГЕС, де розміщені гідроагрегати, - знаходяться під постійним контролем спеціальної автоматизованої системи (вона введена в експлуатацію в червні 2002 року). В результаті реконструкції, яка проводиться частково за кошти кредиту Всесвітнього банку, на екологічно чисті замінені робочі колеса турбін 12 гідроагрегатів. Вже цього року почнеться така ж заміна робочих коліс решту 8 агрегатів. Це виключить можливість протікання масла і попадання його у води Дніпра.


На другому етапі реконструкції передбачено також обстеження дна верхнього б'єфу Київської ГЕС і проведення аналізу утримання радіоактивних речовин в мулі і воді біля греблі. Для цього заплановано привернути спеціалізовані організації.


Як повідомляли на початку червня деякі ЗМІ, керівник незалежної міжнародної групи учених з прогнозування наслідків катастроф Василь Кредо заявив про те, що „Київське водоймище є найнебезпечнішим місцем на планеті”. За словами Кредо, аварійність греблі складає 93%. В Київському водосховищі знаходиться близько 500 млн. тонн високорадіоактивних мулистих нашарувань.


За словами Кредо, якщо Київська ГЕС постраждає, наприклад, в результаті навіть не дуже сильного землетрусу, то земляна гребля не витримає, і тоді на Оболонь, Троєщину, а потім і на всю Україну ”хлине радіоактивне цунамі з Київського моря”.


5 червня голова правління ВАТ „УкрГідроЕнерго» Герой України Семен Поташник категорично відкинув твердження про аварійність греблі Київської ГЕС.
Також повністю заперечує чутки про нібито аварійність греблі Київської ГЕС директор каскаду Київських ГЕС і ГАЕС Микола Бідний.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

567