Минулого тижня народні обранці вирішили продовжити свою роботу до 31 липня. Після чого з спокійною душею могли б піти в довгождану відпустку. Але це їм, судячи з усього, не дозволить зробити Гарант Конституції, який не поспішає подати до парламенту подання про призначення прем'єр-міністра України. Можливо, Ющенко все-таки планує розпустити Раду. Хоча один з парламентаріїв, член Партії Регіонів Ігор Шкіря стверджує, що ймовірність відходу нинішніх депутатів на перевибори дорівнює нулю. Якою буде опозиція? Що чекає фракцію БЮТ? Яким буде уряд Януковича? – він розповів в інтерв'ю кореспонденту ForUm’у.

- Ігорю Миколайовичу, як працюється без БЮТ?

- Стало набагато тихіше, спокійніше і робота йде набагато продуктивніше.

Я знаю дуже багато народних депутатів з фракції БЮТ. І я знаю, що їм дуже некомфортно працювати в цій фракції. Свого часу багато хто з них ввійшов туди з якихось кон'юнктурних міркувань. Тобто, з метою потрапити до парламенту. Можливо, не просто стати народним депутатом, але і опинитися у фракції майбутнього прем'єр-міністра. Тоді вони так вважали.

- Тоді чому вони не переходять в іншу фракцію?

- Хтось з етичних міркувань, у когось напевно грає роль часовий чинник.

Масові переходи почнуться якраз під час літніх канікул. Згадайте моє слово – на початку осінньої сесії спікер парламенту заявить про вихід великої кількості народних депутатів з фракції БЮТ. Це будуть ті люди, які приєднаються до створеної коаліції.

- А члени «Нашої України» теж перейдуть в коаліцію?

- Якщо здоровий глузд багатьох моїх колег з «Нашої України» восторжествує, і вони зрозуміють, що не можна вимагати неможливого або дуже багато від коаліції в їх сьогоднішньому становищі, то можливо.

Потрібно вести нормальний діалог і знайти «золоту середину» у взаємостосунках між коаліцією і частиною «Нашої України», яка приєднається до коаліції. Якщо вони підуть іншим шляхом, тобто шляхом жорстких, жадібних вимог щодо портфелів і посад, то я можу припустити, що такої великої фракції НУ вже не буде. Вона, напевно, розіб'ється на якісь партійні «уламки» або частина народних депутатів приєднається до коаліції, частина, можливо, приєднається до БЮТ.

- І це буде опозиція.

- В опозиції буде або один БЮТ, посилений частиною «Нашої України», або «уламки» БЮТ і НУ.

- Ви з кимсь з «Нашої України» підтримуєте дружні стосунки?

- Я спілкуюся з багатьма депутатами з БЮТ і НУ. Дружніх стосунків у мене з ними немає. Товариські, людські - так.

- А до Юлії Тимошенко як ставитеся?

- Я багато разів говорив про своє ставлення до Юлії Тимошенко. Наразі, коли вона перебуває в складному становищі, не дуже то хотілося б виставляти своє ставлення до неї. Я багато чого говорив, коли вона була прем'єр-міністром України.

- Але зараз ситуація все ж таки інша. Вона не прем'єр.

- Тому я і не хочу сьогодні сипати сіль на рану.

- Якщо брати в процентному співвідношенні, яка ймовірність того, що Ющенко розпустить парламент?

- Я і раніше вважав, що вірогідність розпуску парламенту – нульова. Сьогодні ні на одну десяту моя думка не змінилася.

- Тобто, після закінчення відведеного п’ятнадцятиденного терміну парламент голосуватиме за Віктора Януковича, як главу уряду?

- Якщо парламент після 15 днів сам, без подачі Президента, голосуватиме за кандидатуру прем'єр-міністра - це певне порушення процедур. Але це набагато менше порушення, ніж ігнорування з боку Президента двохсот п'ятдесяти народних депутатів, і щонайповніше ігнорування Конституції. Тобто, парламент ухвалить рішення, яке буде необхідним на той момент для того, щоб вивести країну з політичної кризи, що склалася.

- Яким Ви бачите майбутній уряд?

- На чолі з Віктором Януковичем.

Зрозуміло, це буде коаліційний уряд, в якому буде представлено як мінімум чотири фракції. Я говорю це свідомо. Напевно будуть і представники не з політичних таборів, а просто професіонали, які будуть призвані прем'єром для роботи в Кабміні.

Можу припустити, що цей уряд буде успішним. Хоча стартові економічні і політичні позиції у нього дуже непрості.

- Ви претендуватимете на міністерський портфель?

- Ні.

- Чому?

- Я вважаю, що в парламенті дуже багато роботи. Крім того, ми всі не можемо піти у виконавчу владу. Хтось же має займатися законодавством і підтримувати імідж парламенту в нашій країні, що похитнувся.

- За 15 років нашої незалежності, який уряд, на вашу думку, був кращим?

- Я свою думку не змінюю. Я вже багато раз говорив, що кращим і найуспішнішим

був уряд Януковича.

Можливо, Віктору Федоровичу тепер вдасться створити уряд більш успішний, ніж був.

- Судячи з заяви Тараса Чорновола, Партія регіонів допускає причетність Олександра Турчинова до смерті Юрія Кравченка.

- Заява Тараса Чорновола припускала сумнів у причетності Турчинова до цього питання. Тобто, неясна його роль, тому що деякі факти були незрозумілі, сумнівні і умисно приховані Турчиновим.

Я не можу поставити під сумнів заяви Чорновола.

- Як Ви думаєте, Генпрокуратура відновить розслідування кримінальної справи про смерть Кравченка?

- У нас Генеральна прокуратура – це політичний орган. І, якщо потрібно, вона займатиметься цим питанням серйозно. Якщо їй дадуть команду - не займатиметься взагалі. Адже в нашій країні прокуратура не є тим органом, який ми вважаємо еталоном.

- Ви очолили тимчасову слідчу комісію ВРУ з питань розслідування порушення прав народних депутатів. З чого плануєте почати роботу?

- Ми сьогодні в другій половині дня проведемо перше засідання, на якому будуть розподілені обов’язки, хто і чим займатиметься.

Питання дуже важливе, тому що так безцеремонно права великої кількості народних депутатів не порушувалися вже давно. Якщо взагалі порушувалися за останній час при так званій новій демократичній і прозорій владі. Цей випадок незвичайного.

У Дніпропетровську мало місце не тільки побиття народних депутатів, але і перешкоджання їх роботі. Була отримана злочинна вказівка закрити дніпропетровський аеропорт, і частина народних депутатів, у тому числі і я, змушені були летіти на запасний аеропорт в Запоріжжі. Тобто, було багато фактів, якими потрібно серйозно зайнятися.

Депутати приїхали на сесію обласної ради, яка блокувалася і продовжує блокуватися протягом трьох місяців після виборів. Це волаючий факт.

Зрештою, депутати повинні показати владі і урядовцям, що вони вибрані народом, користуються певним імунітетом, у тому числі у виконанні своїх депутатських повноважень, і ніхто не в праві порушувати законні права народних обранців.

- Куди Ви плануєте поїхати у відпустку?

- Вперше за 4 роки мого прибуття в статусі народного депутата з'явилася така невизначеність з відпусткою.

В той час, коли країна перебуває в такій ситуації, не етично міркувати про відпустку.

Всі 450 народних депутата втомилися. І не тільки від тієї ситуації, яка є сьогодні, але і від двох років перебування в постійному політичному стресі.

Але сьогодні на порядку денному – майбутнє країни, і про відпочинок говорити не доводиться.

- А якому відпочинку Ви віддаєте перевагу?

- Я люблю активний відпочинок. У відпустку поїду до Криму.

- Через патріотичні мотиви?

- Я відвідав багато країн світу. І я можу сказати, що Крим далеко на найгірше місце на Землі, як мінімум.

По-друге, враховуючи сьогоднішню ситуацію, я не виключаю, що якщо відпустка і буде, то доведеться до Києва приїжджати не один раз. З Криму це буде зробити набагато простіше. 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

929