Глава комітету Верховної Ради з правової політики Євгенії Кушнарьов (фракція Партії регіонів) сумнівається в тому, що в четвер буде вирішено питання про призначення 5 суддів Конституційного суду за парламентською квотою.

В ефірі «5 каналу» ввечері у вівторок він відзначив, що поки в профільний комітет не представлена жодна кандидатура для розгляду, оскільки 5 фракцій не подали кандидатур, які має передати в комітет спікер.

«Якщо завтра (в середу) ці кандидатури в комітет будуть внесені, ми завтра проведемо засідання комітету. Якщо БЮТ не запропонує свою кандидатуру, ми можемо закрити її будь-ким іншим», - сказав Кушнарьов, відзначивши, що звернення Мороза було його «доброю волею», а насправді спікер міг подати кандидатури сам.

Глава парламентського комітету також відзначив, що обрання суддів не означає початок роботи КС, оскільки суддів потрібно привести до присяги, проте ця процедура має проходити у присутності прем'єр-міністра, голови Верховного суду, «а їх на сьогодні нема». Крім того, депутат підкреслив, що давно «закінчився 30-денний термін» (протягом якого після обрання судді мають скласти присягу – ред.), передає «Інтерфакс-Україна».

За словами Кушнарьова, комітету було доручено зробити правові висновки по цій ситуації, і комітет звернувся до відповідних юридичних інституцій. Коли будуть отримані роз'яснення, відзначив нардеп, комітет визначить своє ставлення з різних точок зору, і підсумкові висновки надасть у ВР.

Раніше Президент України Віктор Ющенко неодноразово заявляв, що подасть кандидатуру на пост прем'єр-міністр України після того, коли парламент приведе до присяги КС.

КС складається з 18-ти суддів. По шість суддів призначають Президент, парламент і з'їзд суддів.

Без урахування вакансій, в суді наразі залишаються четверо суддів - Володимир Іващенко, Валерій Пшеничний, Сюзана Станик (всі троє - квота президента) і Павло Ткачук (квота парламенту).

Верховна Рада більше півроку не приводить до присяги суддів призначених Президентом і обраних з'їздом суддів, а також не обирає суддів за своєю квотою. Формування КС є однією з першочергових вимог глави держави до парламенту.

З'їзд суддів 3 листопада 2005 року обрав суддями КС Василя Бринцева, В’ячеслава Джуня, Анатолія Дідківського, Івана Домбровського і Ярославу Мачужак. Шосту вакансію за квотою суддів зайняв Андрій Стрижак, який був призначений на цю посаду шостим з'їздом суддів в 2004 році, проте так і не зміг прийняти присягу у Верховній Раді.

Президент 15 листопада 2005 року призначив суддями КС Володимира Кампо, Дмитра Лілака, Віктора Шишкіна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423