Японські дослідники знайшли в місті стародавніх буддійських реліквій Баміян, в центральній частині Афганістану, фрески із зображенням персонажів перської міфології.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, знахідка в печері Баміяна датується сьомим століттям нашої ери. Поки що вчені не можуть однозначно сказати, що саме хотів зобразити стародавній художник, повідомляє РІА «Новини».

Зображення на фресках нагадує хранителя містерій Персії Сіморга - щось на зразок гігантського грифона - наполовину фенікса, наполовину лева, який в іранських легендах був наділений пророчими здібностями. Водночас фреска схожа і на міфічного Грифона з крилами і головою орла, але з тулубом лева.

Малюнки є східним орнаментом у вигляді завитків і виконані в техніці буддизму. Такого роду техніка виконання малюнка була поширена в області Гандара, на північному заході Пакистану і в східній частині Афганістану, в 1-6 століттях нашої ери.

Японські учені і археологи з Національного науково-дослідного інституту культурного надбання беруть активну участь в проекті Організації ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) з охорони історичних і культурних пам'ятників одного з основних центрів знаменитого "Шовкового шляху" - міста Баміяна.

Японським дослідникам уже вдалося знайти в Баміяні фрагмент стародавньої буддійської ступи заввишки 2,5 метри і серію унікальних печерних фресок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

694