Варшава готова у будь-який час підписати угоду з Києвом про продовження нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька.


Про це повідомив міністр економіки нового польського уряду Піотр Возняк. Водночас міністр зазначив, що, враховуючи теперішню політичну ситуацію в Україні, це неможливо.


Возняк нагадав, що «українські сусіди уже виконали одну з найскладніших технічних умов проекту». «Такі великі і важливі проекти, які, по суті, змінюють архітектуру поставок палива в значній частині світу, вимагають хорошої політичної підтримки. На даний момент ми не можемо сісти за стіл переговорів з українськими партнерами, тому що в Україні тривають політичні узгодження”, - зауважив Возняк, повідомляє «УНІАН» з посиланням на Бі-Бі-сі.

В кінці 2001 року ВАТ «Укртранснафта» завершило будівництво нафтопроводу «Одеса-Броди» (нафтотермінал «Південний»-Одеса-Броди) потужністю 9 млн. тонн на рік і завдовжки 674 км.


В кінці травня 2003 року Україна, Польща і ЄС підписали декларацію, якою підтримали проект транзиту каспійської нафти нафтопроводом «Одеса-Броди» і його добудову до Плоцька, звідки нафта по вже існуючому нафтопроводу може потрапити в Гданськ.


Починаючи з середини 2003 року, в Україні активно обговорювалося питання про напрямок використання нафтопроводу «Одеса-Броди». Реверсний напрямок використання лобіювала російсько-британська компанія ТНК-ВР. 3 лютого 2004 року український уряд ухвалив рішення про пряме використання нафтопроводу, проте уже в липні 2004 року переглянув своє рішення.


В кінці липня 2004 року ВАТ «Укртранснафта» і ТНК-ВР підписали контракт про прокачування нафтопроводом «Одеса-Броди» 9 млн. тонн нафти на рік в напрямку нафтотерміналу «Південний» (м. Одеса). Контракт передбачає транспортування російської нафти Urals за маршрутом «Мозир-Броди-МНТ «Південний» протягом 3 років в об'ємі 9 млн. тонн на рік.


Водночас Наглядова рада «Укртранснафти» схвалила добудову «Одеса-Броди» до польського Плоцька і створення для цього спільного підприємства «Сарматіа» з польською компанією PERN Przyjazn.


Європейська Комісія в рамках програми INOGATE (Interstate Oil and Gas Transport to Europe) ухвалила рішення про включення до бюджету на 2005 рік 2 млн. євро на розроблення ТЕО продовження будівництва нафтопроводу «Одеса-Броди» до польського міста Плоцьк.


9 серпня 2005 року представництво Європейської комісії в Україні, Молдові і Білорусі повідомило, що завершувати технічні, економічні і юридичні дослідження, необхідні для продовження будівництва нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька, буде консорціум з трьох європейських компаній: SWECO РIС (Фінляндія), ILF GmbH (Німеччина) і KANTOR (Греція). Обсяг робіт за цим проектом був погоджений експертами Європейської комісії, України і Польщі у Києві в березні 2005 року.


15 березня 2006 року у Варшаві в Міністерстві економіки Республіки Польща міжнародний консорціум (SWECO Рiс – ILF – Kantor) в рамках роботи 16 розширеного засідання тристоронньої робочої групи експертів Європейської Комісії, Польщі і України презентував рамковий бізнес-план проекту ”Одеса-Броди-Плоцьк”. Учасники засідання визнали, що проект конкурентоспроможний і економічно ефективний для постачальників і споживачів нафти. Завершення проекту бізнес-плану передбачено в липні 2006 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

537