Народний депутат, член Партії регіонів Володимир Зубанов допускає можливість того, що Президент розпустить парламент п'ятого скликання. Водночас він вважає, що Віктор Ющенко все-таки подасть у ВР подання на призначення Віктора Януковича на пост прем'єр-міністра України. Про те, чи хоче він працювати в Кабміні, як розцінює діяльність лідера БЮТ Юлії Тимошенко, якою буде парламентська опозиція, Зубанов розказав в інтерв'ю кореспонденту ForUm’у.

- Сьогодні почали свою роботу парламентські комітети. Ви в якому працюєте?

- Промислової політики і підприємництва. Голова – соціаліст Сергій Матвієнков.

- Що плануєте найближчим часом розглянути?

- Бюджетну резолюцію. Всі комітети розглядають.

- Тимошенко заявила, що ті комітети, які повинні належати опозиції, БЮТ не отримав. Обділили опозицію?

- Треба було зробити так, як Юля пропонувала, щоб взагалі опозиції жодного комітету не віддавати. Але ми зробили чесно і порядно, з урахуванням ефективності майбутньої роботи – розділили все пропорційно. Вони отримали досить впливові комітети.

Подібні заяви говорять про «порядність» цієї фракції: вічно незадоволені, постійно закликають до якогось бунту.

- Опозиція подала кандидатуру на посаду віце-спікера ВРУ?

- Ще ні. Я думаю, тут буде дуже багато проблем. В опозиції перебувають Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна». Але БЮТ більш численна фракція, тому має право висувати кандидатуру. Однак не відомо, чи проголосує за неї парламент, враховуючи те, наскільки радикально вони поводяться і який «вертеп» влаштували в Раді.

- Кажуть, це буде Олександр Турчинов.

- Навіть якщо Турчинов. Згідно з Регламентом, буде таємне голосування. Подивимося.

- Ви особисто голосуватимете за нього?

- Я особисто за радикалів не хочу голосувати.

- Кінах оголосив, що «НУ» іде в опозицію. Виходить парадокс: провладна партія в опозиції...

- «Наша Україна» – це взагалі не партія, а якась збірна «солянка». Шість партій – блок. Ющенко – почесний президент однієї з партій - НСНУ. І взагалі Президент складає із себе всі партійні справи.

Я думаю, добре, що Кінах оголосив, що вони в опозиції. Для країни в першу чергу. Тому що Тимошенко не може називатися опозицією. Ця якесь радикальне утворення. Типу Вітренко. І блоки у них іменні. І у Вітренко Марченко «зброєносець», у Тимошенко – Турчинов. Це такі ультрарадикальні утворення, і опозицією їх не можна вважати.

А ось «НУ» могла б зайняти нішу конструктивної опозиції. Єдина у них проблема – вони повинні якнайшвидше створити одну партію, а не цей ефемерний блок. І чим швидше це станеться, тим раніше вони стануть конструктивною опозицією і матимуть гарні шанси на участь в політичному житті країни. Якщо вони не зможуть знову домовитися, то перспектив у них не буде жодних. Тоді країна може втратити конструктивну опозицію. Не хотілося б.

- Як Ви думаєте, чи подасть Ющенко в парламент кандидатуру Януковича на пост прем'єр-міністра чи все ж таки розпустить ВРУ?

- У Ющенка є три варіанти.

Перший. Він може розпустити парламент. Але не факт, що це станеться, тому що у Ющенка немає жодних юридичних підстав для цього. Ні народ України, ні політичні партії, ні парламент, ні світова громадськість, ні суди цього не зрозуміють. Але від Президента можна чекати чого завгодно. Він вранці може прокинутися і підписати якийсь указ.

Другий варіант. Він повинен подати кандидатуру Януковича. Навіщо йому п'ятнадцять днів? Він Януковича не знає?! Віктора Федоровича знає вся країна і весь світ. Тому тут нічого обдумувати. Ось поторгуватися щодо міністрів, губернаторів, Генерального прокурора, Голови СБУ можна. Я думаю, не чекаючи 15 днів, Ющенко подасть в парламент подання на Януковича.

І третій варіант, найбільш реальний. Президент зволікатиме. Тобто двадцять п'ятого мине п'ятнадцять днів, він скаже: «Мені ще треба подумати. Поговорити з Віктором Федоровичем сам на сам, залагодити різні питання». Він може тягнути час весь серпень.

- Він має на це право?

- На жаль, Конституція має багато недоліків. Це ще один момент, коли парламент і Президент повинні сісти разом і домовитися, внести зміни в Конституцію, щоб там не було взаємовиключних моментів і подвійних потрактувань. Останні якраз і дозволяють йому тягнути час.

- А кому вигідні перевибори?

- Тимошенко і маленьким партіям, які не пройшли до парламенту. Тому що зараз вся увага громадськості прикута до п'яти партій, які пройшли у ВРУ, до яких цього разу маленькі партії можуть приєднатися.

- Соціологи кажуть, що у комуністів і соціалістів немає шансів потрапити до парламенту.

- Соціологів зараз греблю гати. Хтось каже, що по 5 % вони отримають.

Я думаю, є шанс і у комуністів, і у соціалістів потрапити до парламенту.

- Партія регіонів скільки набере?

- У Партії регіонів 200 (а то й більше) депутатів буде в парламенті.

- Існує думка, що розпуск парламенту ще більше розколе Україну. Ви з цим згодні?

- Звичайно. Так воно і буде.

Тимошенко вважає, що на перевиборах вона повинна отримати ще вищий відсоток, ніж на минулих виборах. Вона налаштована вкрай радикально, знову буде використовувати гасла, які будуть неадекватно сприйматися в суспільстві, говоритиме, що на Сході України одні бандити, настроювати Захід проти Сходу. Якщо Вітренко уже давно розкусили і вона не користується серйозною підтримкою в суспільстві, то Тимошенко поки що (завдяки Майдану, «помаранчевим подіям», Ющенку, Морозу) експлуатує довіру людей, перебираючи її на себе. І використовує радикальні гасла.

Я думаю, позиція Тимошенко гратиме на розкол держави.

- Якщо Янукович буде прем'єр-міністром, Ви будете претендувати на місце в Кабміні?

- Віктор Янукович і президія партії знають кожного депутата і його якості.

Мене, припустимо, більше влаштовує робота в парламенті.

- Ходять чутки, що Ющенко може залишити Луценка на посаді міністра внутрішніх справ. Ви за нього голосуватимете?

- Я особисто не хотів би голосувати за Луценка.

Тим більше я колись з трибуни парламенту виступав з проектом постанови, щоб Луценка звільнити із займаної посади. Нічого відтоді не змінилося. Він не став краще працювати.

- Хто може посісти його місце?

- В першу чергу професіонал і незаангажована людина. Міліція повинна виконувати свою функцію з підтримання порядку в державі, з боротьби із злочинністю і корупцією.

- Чи ведуться переговори з «Нашою Україною» про широку коаліцію?

- Наші кажуть, що ведуться весь час. «Наша Україна» заперечує, каже, що це консультації.

Але з «НУ» неможливо домовитися, тому що там шість партій, які ідеологічно різні.

Нам не треба, щоб цілком «Наша Україна» увійшла до широкої коаліції. А щоб депутати, які поділяють наші погляди, переходили поодинці і збільшували кількість членів коаліції до трьохсот.

- Згідно із соціологічними опитуваннями на початку липня у Віктора Януковича був найвищий рейтинг серед потенційних кандидатів на пост Президента країни. Це говорить про те, що народ розчарувався в Ющенкові?

- Звичайно розчарувався. В нас – ні, тому що ми проводимо зважену, конструктивну роботу.

Я щодня ходжу в «табір оранжевих», який знаходиться біля парламенту, потім заходжу ще й в наш. Прихильники БЮТ мені кажуть: «Ви – бандити», а я у них запитую: «За минулі півроку у вас є претензії до Януковича, до Партії регіонів?». Вони кажуть: «Зараз ні». Єдине, три дні тому про Калашникова згадали. А так – ні. Тобто навіть у наших опонентів немає серйозних до нас претензій. Тому в нас ніхто не розчарувався, а навпаки, наші рейтинги зростають.

- До слова про Калашникова. Яка доля його чекає?

- Він госпіталізований в клініку «Феофанія» з діагнозом «гіпертонічний криз». Тобто це говорить про те, що людина дійсно сприймає це все серйозно. Та й ми поговорили з ним на політраді. Безслідно для нього цей інцидент не минув.

Взагалі ні з ким не треба сваритися. Тим більше з журналістами. І добре, що представники ЗМІ навчилися себе захищати: захистили від Президента, і від Калашникова. Це гарантія того, що демократія у нас розвиватиметься.

- Як Ви особисто сприйняли цю новину?

- Йшли-йшли, розвивалися, наш імідж в суспільстві поліпшувався з кожним днем, і тут така подія, яка, зрозуміло, не найкращим чином позначиться на нашому рейтингу. Так і сприйняв. Це дурна витівка.

Журналісти формують громадську думку. Їм треба посміхатися, кланятися, дякувати за те, що вони до тебе виявляють цікавість. Але, на жаль, деякі депутати цього не розуміють.

- Кажуть, Ви – активний користувач Інтернету. Це так?

- Так. Я завжди читаю новини. Починаю з «Укрнет», а потім десятку сайтів, які є у мене в «Вибраному»: «Українську правду», «Обком», «ForUm», «From-ua», «Оглядач», «Подробиці», «Острів», «Pro-ua», «Лігу», «КИД».

Ми й самі даємо багато коментарів - посилаємо поштою. Навчилися давати інформацію, яка цікава журналістам.

До керівництва не завжди доберешся. Тому я іноді через ці замітки в Інтернеті намагаюся представити свої пропозиції, який я бачу вихід з того або іншого становища.

- ВР працюватиме до кінця липня, потім – відпустка. Куди плануєте їхати?

- До мене приїжджають друзі-москвичі. Збираємося здійснити таке собі турне: Київ-Донецьк-Ялта-Одеса-Вінница-Закарпаття-Львів-Київ. Приїжджаємо на День Незалежності. Покажу москвичам Україну.

- А зазвичай як відпочиваєте?

- На морі. За кордон уже давно не їздив. Раніше часто бував. Почуваюся там незатишно. Мову на гідному рівні не знаю. Та й набридло.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

872