Пройшло більше місяця, як Служба безпеки України заборонила в’їзд на територію нашої країни депутату Держдуми, директору Інституту країн СНД Костянтину Затуліну за те, що він, нібито, створює передумови для здійснення протиправних проявів, пов'язаних з посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України. Затулін звернувся за допомогою до відомого українського адвоката, який захищав права Лесі Гонгадзе і Бориса Колесникова, Андрія Федура. Чому адвокат взявся за справу російського парламентаря? Що збирається у зв'язку з цим робити? - про це Федур розповів в інтерв'ю кореспонденту ForUm’у.

- Пане Федур, чи правда те, що Ви захищатимете права Костянтина Затуліна?

- Так, це правда. Я підписав з ним угоду. І представлятиму його інтереси в суді і в усіх державних органах і установах з цього питання.

Вже не пізніше як завтра, я збираюся побувати в Службі безпеки України і спробувати отримати у них саму постанову про заборону в'їзду Затуліна до України. Тому що на сьогодні сам Затулін знає про це тільки з газетних публікацій. Ніхто йому офіційно не пояснював, що такий в'їзд йому заборонений, ніхто йому не роз'яснював його права. Зокрема, таке право, як оскаржити рішення в суді. Тобто, йому взагалі нічого не пояснили. Ніяких офіційних документів йому на руки не видали.

- Чому Ви взялися за таку скандальну справу?

- Тому що я – адвокат.

- Ви впевнені, що справу можна виграти?

- У країні правового Чорнобиля говорити про впевненість некоректно.

- Чи дійсно вислови Затуліна свідчать про втручання у внутрішні справи України?

- Виникає питання, про які вислови Затуліна взагалі йдеться? Хтось може сказати? Я поки не чув.

Адже нині залишилося невідомим, чому Затуліну заборонили в'їзд до України. Ніхто не знає. У тому числі і Затулін. Якщо йдеться про якийсь конкретний вислів, тоді, будь ласка, ми готові його оцінювати... І тоді є предмет для розмови. А зараз навіть предмету немає.

- Якщо ця справа «вигорятиме», чи захищатимете Ви права того ж Жириновського, Леонтьєва?

- Звичайно, ні. Хоча б з тієї простої причини, що вони до мене не зверталися. Як мінімум.

- А якщо звернуться?

- Знаєте, я не в праві говорити, що я робитиму в цьому плані, тому що є практика адвокатської етики в Україні, яка забороняє давати відповіді на подібні питання, тому що це розцінюється, як спроба адвоката привернути до себе клієнтів.

- Як Ви взагалі розцінюєте ситуацію з Леонтьєвим?

- Я не став би оцінювати ситуацію з Леонтьевим. Я не його адвокат.

- Якщо говорити про справу Гонгадзе. Як Ви думаєте, спікерство Олександра Мороза якось вплине на просування справи?

- Розслідування справи Гонгазде так і не буде проведено в Україні.

Я не бачу на сьогодні ніяких перспектив, що справжній замовник і справжній організатор вбивства Гонгадзе, будуть притягнуті до встановленої законом, кримінальної відповідальності.

Призначення або не призначення Мороза спікером не має ніякого відношення.

Було б бажання – все можна зробити. Я давно говорив, що вбивство не розкривається тільки в двох випадках: коли працює не професійна група, або коли це комусь не вигідно. Я сумніваюся, що сьогодні в наших правоохоронних органах не залишилося професіоналів. Це моя думка. Я висловлював її публічно, не приховуючи. Я ж це робив, не залежно від того, яка політична обстановка в країні. Моя позиція з лютого 2001 року й досі не змінилася.

- Значить, другий варіант?..

- Так. 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

845