Член соціал-демократичної партії Юхим Фікс поміняв крісло народного депутата Україна на крісло депутата Верховної Ради Криму. Причина зрозуміла: його політична сила не подолала трипроцентний бар'єр на виборах до ВРУ. Втім соціал-демократи, мабуть, вірять в можливість рано чи пізно повернутися в «улюблені стіни». Про своє бачення поточної політичної ситуації в країні Юхим Фікс розповів в інтерв'ю кореспонденту ForUm’у.

- Що б Ви зробили, якби опинилися зараз в парламенті?

- Я б жорстко і твердо відстоював право Антикризової коаліції ухвалити рішення щодо формування уряду, забезпечення його нормальної роботи і взаємодії із ВРУ.

- Серед іншого за допомогою рукоприкладства?

- Рукоприкладство більше розраховано на телекамери. Будучи в парламенті, ми, наприклад, блокували трибуну. До речі, знаєте, хто навчив парламентаріїв блокувати трибуну і битися? Це ж «оранжеві» навчили! А решта всі виявилися гарними учнями.

- Як Ви сприйняли новину про обрання Олександра Мороза спікером?

- Є чудова фраза: в політиці немає друзів – в політиці є інтереси. Вона ключова. У кожної політичної сили є свої політичні інтереси, мета і завдання. Гору завжди беруть інтереси своєї політичної сили. Це нормальне явище.

Я вважаю, Мороз зробив правильний крок. Врешті-решт потрібно раз і назавжди покінчити з цією «оранжевою чумою» в Україні.

- На Ваш погляд, яка вірогідність того, що Ющенко розпустить парламент?

- Теоретично це можливо. Є Конституція, і є повноваження Президента в її рамках.

Але я дуже сумніваюся, що він піде на розпуск парламенту. Я думаю, що зараз іде період залякування один одного. Все буде залежати від стійкості Антикризової коаліції.

- Якщо допустити те, що Ющенко розпустить парламент, я так розумію, СДПУ (о) братиме участь в перевиборах.

- Якщо Ющенко розпустить парламент, я думаю, СДПУ (о) братиме участь в перевиборах. Я глибоко переконаний, що наша партія повинна брати участь. В якому форматі, я не знаю.

- Яка вірогідність того, що соціал-демократи цього разу потраплять до парламенту?

- Були зроблені висновки, починаючи з 2002 року, включаючи минулу виборчу кампанію. Вони дають підстави думати про те, що підходи до виборчої кампанії будуть адекватні.

- Як Ви думаєте, чи будуть фальсифікації на перевиборах, зважаючи на те, в якій ситуації сьогодні опинилися «оранжеві»?

- Важко сказати. Все залежатиме від зацікавленості політичних сил не допустити фальсифікацій. Якщо вони будуть зацікавлені в недопущенні фальсифікацій, ні «оранжевим», ні комусь іншому не дадуть фальсифікувати результати виборів. У тому числі і в тих регіонах, де вони нібито представляють більшість. Це перше.

Друге. Якщо зробити аналіз нашої діяльності, то потрібно сказати, що, ще починаючи з 2004 року, коли ми вели роботу в процесі президентської кампанії, ми були просто наївними оптимістами, даючи оцінки «оранжевій команді», її можливостям і діям. Реалії показали, що «оранжеві» не тільки не здатні втримати владу, вони взагалі не уявляють, що необхідно робити. Іде тупа боротьба за владу. Не за інтереси України і громадян. А тупа боротьба за місце біля корита. І не більше.

- Як Ви оцінюєте шанси Віктора Януковича стати прем'єр-міністром України?

- Антикризова коаліція в рамках домовленостей і Конституції внесла кандидатуру Януковича на посаду прем'єр-міністра України. Подання на цю кандидатуру підписано головою ВРУ, направлено Президенту для розгляду і внесення на затвердження парламенту. Тобто те, що необхідно зробити в рамках Конституції, зроблено правильно. Більше того, я глибоко переконаний в тому, що фракція, яка нараховує 186 народних депутатів, має і моральне, і політичне, і юридичне, і конституційне право внести свою кандидатуру на посаду прем'єра, підтриману представниками інших політичних сил, що входять в коаліцію.

Янукович показав протягом двох років на посту прем'єр-міністра, що він ефективний менеджер і голова уряду.

- Ющенко внесе кандидатуру Януковича на затвердження ВРУ?

- Він зобов'язаний. Тут немає варіанту: хоче він розглянути чи не хоче.

Він же не може від себе внести кандидатуру. У нього є перелік посад, на які він пропонує свої кандидатури. Це силовий блок виконавчої влади.

- Яким буде уряд Януковича?

- Судячи із заяв, які роблять і Янукович, і представники політичних сил, що входять в Антикризову коаліцію, безумовно, це буде коаліційний уряд. Я переконаний, що це буде уряд професіоналів, які розуміють, що таке економіка, що таке соціальна сфера.

У України є всі шанси протягом п'яти років піднятися з тих руїн, в яких вона зараз опинилася завдяки «оранжевим», і приступити до розвитку економічних можливостей держави.

- Облишмо поки що політику. Скажіть, Юхиме Зісйовичу, Ви задоволені результатами збірної України з футболу на Чемпіонаті світу?

- За великим рахунком, якщо відкинути результат останньої гри, то задоволений.

Я точно знаю, що Олег Блохін і Федерація футболу України на чолі з Григорієм Суркісом ставили перед собою завдання увійти до одної восьмої фіналу. Але наші футболісти зробили неможливе – грали у чвертьфіналі. Тим більше з командою, яка стала чемпіоном світу.

Я думаю, що італійці повинні бути вдячні збірній України за те, що Україна програла. Уявіть собі на хвилиночку, що було б, якби ми виграли у італійців! Італія не була б чемпіоном світу.

Збірна Україна здійснила подвиг.

- Якби Україна виграла у Італії, у нас був шанс стати чемпіоном?

- М'яч же круглий. Не виключено, що українська команда могла потрапити у фінал і грати за звання чемпіона світу.

- Капітан збірної Франції Зінедін Зідан вдарив італійського футболіста Матерацци головою в груди в додатковий час фінального матчу Чемпіонату. Як би Ви вчинили на місці француза, якби почули подібні образи?

- Звичайно, потрібно розуміти, що нерви напружені, що емоції захльостують. Але потрібно також розуміти і ту ситуацію, яка була. Ось я б, напевно, на місці Зідана так само вчинив, якщо, згідно з тією інформацією, яку я маю, там була образа, яка переходить за рамки розуміння.

Зідан був, є і буде зіркою першої величини у футболі.

- А як Вам працюється в Криму?

- Працюється дуже добре. Ми сьогодні займаємося питаннями реформування партії. Готуємося до виборів.

Я хочу, щоб наша партійна організація (кримська в усякому разі) у будь-який момент була готова до виборів.

- А за Києвом скучаєте?

- Розумієте, Київ же у мене не мала Батьківщина. Все-таки я живу і в Сімферополі. Але, безумовно, скучаю. По можливості часто буваю в Києві.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

966