Львівсько-Сандомирська операція і Юлій Цезар.

У США, в штаті Теннесі сьогодні День Натана Форреста. Форрест, Натан Бедфорд - торговець худобою, потім работоргівець. Дослужився до звання генерала армії південців в ході Громадянської війни. Отримав декілька перемог над мешканцями півночі, але згодом слідом за генералом Р.Лі здався їм у полон. Після закінчення війни став президентом залізничної компанії, а також організатором і першим Великим магом першого ку-клукс-клану. В Японії Фестиваль Бон Мацурі. Крім того, сьогодні виповнюється 62 роки Ерне Рубіку, винахіднику кубика. А також 83 роки каліфорнійської визначної пам'ятки - напису великими білими буквами HOLLYWOOD на горбах над Лос-Анджелесом.

Цього дня в 1944 році почалася Львівсько-Сандомирська операція, яка тривала до 29 серпня. Головного удару було завдано в центрі радянсько-німецького фронту з метою звільнення окупованої частини Білорусі, Литви, західних областей України і східної частини Польщі. Для досягнення цієї мети необхідно було розгромити групи німецько-фашистських армій "Центр" і "Північна Україна". Задумом операції передбачалося завдати двох потужних удари і прорвати фронт супротивника на двох напрямах, що стояли один від одного на відстані 60-70 км. 1-й удар намічалося нанести з району на захід від Луцька в загальному напрямі на Сокаль, Рава-Руську і 2-й - з району Тернополя на Львів з завданням розгромити львівське угрупування німців і оволодіти Львовом і фортецею Перемишль. Л.-С. о. почалася в період успішного наступу Білоруських фронтів. Перейшовши 13 липня в настання, війська 1-го Українського фронту зустріли наполегливий опір ворога на 2-й смузі його оборони, особливо на львівському напрямі. 29 липня - 1 серпня війська 1-го Українського фронту форсували Віслу і захопили плацдарм в районі Сандомира. 29 серпня війська 1-го Українського фронту перейшли до оборони. В ході Л.-С. о. була розгромлена група німецько-фашистські армії "Північна Україна": розбито 32 дивізії, а 8 дивізій повністю знищено, звільнені західні райони України і спільно з військами 1-го Білоруського фронту - південно-східні райони Польщі. Форсування Вісли і створення великого Сандомирського плацдарму мали велике значення для подальшого наступу радянських військ на силезьському напрямі. У ході Л.-С. о. стратегічне завдання по розгрому групи армій "Північна Україна" було вирішене силами одного фронту.

Православні: Андрій, Варфоломій, Іван, Матвій, Петро, Сафон, Пилип, Хома, Яків.
Католицькі: Маргарита, Андрій, Генріх, Ернест.

Цього дня:

1728 Російський мореплавець Вітус Беринг вирушив у плавання з Камчатки на північ для відкриття протоки між Америкою і Росією.

1841 Висновок конвенції між Росією, Англією, Францією, Пруссією і Туреччиною про заборону військовим судам іноземних держав входити в протоки Босфор і Дарданелли.

1908 У Лондоні відкрилися IV Олімпійські ігри. В них вперше взяли участь жінки.

1947 У Парижі міністри закордонних справ європейських країн погодилися прийняти план відновлення Європи, запропонований держсекретарем США Джорджем Маршаллом. Від участі в конференції відмовилися країни радянського блоку і Фінляндія, але пропозиція їм приєднатися до плану пізніше залишалася в силі.

1967 На екрани вийшов фільм Кіри Муратової "Короткі зустрічі", в якому грали Ніна Русланова, Володимир Висоцький, Кіра Муратова.

1973 В Англії вийшов перший альбом групи Queen з однойменною назвою.

13 червня народилися:

100 до н.е. Гай Юлій Цезар (100 до н. е.-15.3.44 до н. е.), римський імператор.

1590 Климентій, Папа Римський (1670-76 рр.).

1894 Ісак Еммануїлович Бабель (1894-17.3.1941), письменник.

1922 Марія Сергіївна Виноградова (1922-2.7.1995), кіноактриса. («Добровольці», «Калина червона»).

1923 Михайло Пуговкін, кіноактор.

1925 Борис Кузьмич Новиков (1925-25.7.1997), актор, "голос" листоноші Пєчкіна («Тихий Дон», «Ад'ютант його превосходительства»).

1928 Валентин Савич Пікуль (1928-15.7.1990), письменник.

1939 Павло Мовчан, український письменник.

1942 Харрісон Форд, американський актор

1957 Кемерон Кроу, американський кінорежисер («Джері Магуайр»).

1963 Вадим Казаченко, співак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

600