Народний депутат України, член фракції «Наша Україна» Микола Катеринчук обіцяє, що у випадку, якщо Партія регіонів все-таки оголосить голодовку, їй будуть створені для цього процесу всі умови. Чого добиваються «регіонали», яким буде прем'єрство лідера БЮТ, чи зможуть спрацюватися Тимошенко-прем'єр і Порошенко-спікер – про це нардеп розповів в інтерв'ю кореспонденту ForUm’у.

- Микола Дмитрович, лідер соціалістів Олександр Мороз заявив, що парламентська коаліція готова створити для опозиції 5-6 спеціальних контрольних комісій, що забезпечують функцію контролю за діями влади. Як Ви вважаєте, це вихід для Партії регіонів?

- Основною парламентською функцією є контрольна. Вона є. Кожний народний депутат зобов'язаний здійснювати цю контрольну функцію, у тому числі і через участь у роботі комітетів, у роботі комісій.

Мені здається, це може бути якимсь виходом, але я впевнений, що Партія регіонів на це не піде.

- Євгеній Кушнарьов заявив, що якщо до кінця цього тижня коаліція не піде на умови Партії регіонів, то 20 народних депутатів готові оголосити голодовку. Що коаліція має намір робити у зв'язку з цим?

- Це їх право. Ми забезпечимо їм всі умови. Якщо їм потрібна буде медична допомога, вони її отримають.

- Як Ви думаєте, наскільки все-таки серйозні наміри ПР?

- Я не бачу підстав для блокування трибуни і голодовок. Тому що насправді нічого незаконного не планувалося і не відбувалося б.

Просто 20 народних депутатів, які оголосять голодовку, - це ті, хто хоче бути при владі. Це не боротьба за якусь тонкість перебування в опозиції, а лише затягування часу для того, щоб розвалити демократичну коаліцію. Ось у чому питання. А не в тому, чи буде дві комісії чи п'ять. Тут принципове питання, що Партія регіонів не при владі. Воно зараз хвилює всіх. Навіть у найкомфортніших умовах в опозиції вони не досягають тієї мети, яку перед собою ставили, яку перед ними ставить їх бізнес і Кремль.

- Тобто нам якнайшвидше необхідний закон про опозицію, щоб регулювати взаємостосунки влади і опозиції.

- Закон про опозицію готовий, виписаний. Можна тільки в робочому порядку його допрацьовувати. Це не проблема. Але мені здається, що нам більше потрібен закон про регламент ВРУ, в якому має бути розділ про парламентську опозицію.

- Скажіть, а кандидатура Петра Порошенка на посаду голови Верховної Ради визначена остаточно? Зміни точно не плануються?

- Кандидатура визначена. Це було рішення ради партії НСНУ і фракції. Тому на сьогоднішній день говорити про зміну кандидатури не доводиться.

- А як Ви вважає, чи зможуть ужитися Тимошенко-прем'єр і Порошенко-спікер? Адже всі чудово знаю про їх ворожість один до одного. В усякому разі, публічну.

- Це їх обов'язок. В іншому випадку коаліція буде в дуже складній ситуації.

- Як, на вашу думку, вестиме себе Юлія Тимошенко на посту прем'єра зараз?

- Тимошенко швидко вчиться. Я впевнений, що вона зробила достатньо серйозні висновки з тієї критики, яка була на її адресу. Частково вона була заслужена, частково ні. Економічний блок очолювали люди, які в своєму апріорі були реформаторами, з партії «Реформи і порядок». Але коли вони сіли в міністерські крісла, те, що вони робили, було далеко від лібералізму.

Мені здається, Тимошенко буде більш ретельно підбирати політичну команду, з якою вона зараз перебуватиме при владі.

Крім того, я хотів би всіх заспокоїти, що нічого непередбачуваного вона робити не буде. І це буде плюсом. Тому що умова коаліційної угоди припускає політичне вето на будь-яке питання, яке може розглядати Кабінет міністрів. Тобто, без рішення ради коаліції жодне рішення не ухвалюється прем'єр-міністром. Це по-перше. По-друге: кожні три місяці коаліція підводитиме підсумки, що зроблено, що ні, хто працює краще, хто гірше. І там прем'єр-міністр теж даватиме оцінку тим міністрам, які працюють. І у випадку, якщо вона не зможе з кимсь спрацюватися, зможе запропонувати замінити цих міністрів.

- Якщо говорити про міністрів, чи наполягатиме Віктор Ющенко на тому, щоб залишити Юрія Луценка на посаді міністра внутрішніх справ?

- Це прерогатива Президента. Але нам чомусь рекомендують забрати свою квоту, тобто квоту НСНУ. Ми розуміємо, яка це серйозна відповідальність, тому що саме цей напрям найбільше турбує громадян України.

Я думаю, що Президент, враховуючи те, що Луценко достатньо ефективно працює на своїй посаді, своє слово має сказати. Але рішення, мені здається, все-таки ухвалюватиметься на політраді блоку.

- Останнім часом в нашій країні тема номер два після політики – це футбол. Як Ви розцінюєте гру збірної України на чемпіонаті світу?

- Наша збірна показала навіть більше, ніж від неї чекали. Треба віддати належне Блохіну, який зумів налаштувати команду на перемогу після поразки іспанцям 4:0.

Ми «вилетіли» з чемпіонату разом з такими командами, як Бразилія, Англія, Аргентина. У нас є свій клас і серйозна перспектива, яку потрібно просто пережити. Здається, у Блохіна є таке чуття.

Я дуже пишаюся нашими футболістами, нашою командою. Це була фантастика. Вони перетворили всю нашу країну на великий клуб уболівальників за Україну.

Це була єдина слов'янська команда, яка досягла таких результатів. Весь слов'янський світ вболівав за нас, включаючи Російську Федерацію, яка давала достатньо скупі і критичні коментарі. Але коли ми вже грали останній матч з Італією, росіяни своїми коментарями налаштовували нас на позитивний результат.

Думаю, у нас великий потенціал. Ми – нація, яка здатна породжувати таланти. Просто ми не навчилися їх застосовувати.

Такі перемоги – це перший крок до появи загальнонаціональної ідеї, яка всіх має об'єднати: ми щось повинні зробити краще за всі у світі. Свого часу ми першими винайшли комп'ютер, ми дуже багато зробили, щоб наші танки були кращими. Тобто, у нас є різновекторні, але дуже світлі голови.

Треба чітко заявляти свою позицію в світі. Як ми у футболі: нахабно, впевнено, але видерлися в одну восьму. Також потрібно дуже впевнено заявляти і в інших позиціях.

- Зокрема, в політиці?

- В політиці – це однозначно. Тому що геополітична ситуація зараз для України відображатиметься на її економічному розвитку.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

968