Понад 25 тис. українських дітей чекають нових батьків. Про це 3 липня повідомив міністр України у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко на прес-конференції, присвяченій діяльності міністерства з питань захисту прав дитини.

«Ми впевнені, що дедалі більше і більше українських дітей буде усиновлено нашими співвітчизниками», – зазначив міністр, повідомили в прес-службі Міністерства у справах сім'ї, молоді і спорту.

Міністр інформував, що в новоствореному Державному департаменті з усиновлення і захисту прав дитини зараз є 6 тис. 520 анкет дітей, які підлягають національному усиновленню і 20 тис. 151 анкет дітей, які можуть бути усиновлені як українцями, так і громадянами інших країн.

За словами міністра, фінансове становище українських родин не є причиною низької активності національного усиновлення. В середині 90-х років, коли матеріальне становище українських родин було значно гірше за сьогоднішнє, українці активніше усиновляли дітей.

«Тепер усиновлення дітей громадянами України має серйозний спад, а міждержавне, завдяки великій кількості «помічників», набуло великих масштабів», - заявив Павленко.

«У 2000 році українці усиновили 2 тис. 043 дитини, а іноземці 1 тис. 118. На жаль, у 2005 році українські громадяни усиновили 1 тис. 419 дітей, а іноземці – 2 тис. 156 українських дітей», – повідомив Павленко, інформує «УНІАН».

«Тому пріоритетом держави і роботи новоствореного Державного департаменту з усиновлення і захисту прав дитини ми визначаємо саме національне усиновлення», – наголосив Павленко.

Згідно з даними Державного інституту проблем сім'ї і молоді, 19%, або майже 3 млн., українських родин висловили готовність усиновити дитину або створити прийомну сім'ю. Основними мотивами усиновлення дітей українцями є неможливість народити дитину або бажання допомогти дитині.

Тому, за словами Павленка, міністерство ініціює впровадження відповідної матеріальної і соціальної підтримки сім'ям, які усиновили дитину. Зокрема це може бути одноразова допомога, яка виплачується при народженні дитини незалежно від віку усиновленої дитини.

Планується, що усиновителі отримають право на оплачувану 3-місячну відпустку для одного з батьків з моменту ухвалення судом рішення про усиновлення дитини незалежно від віку дитини.

Особи, які висловили бажання усиновити дитину, отримають можливість пройти курс підготовки з питань виховання, догляду за дітьми. Також надаватиметься допомога фахівця після приходу дитини в родину.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

439