Події у Феодосії не вплинуть на відносини України і НАТО, вважає військовий і повітряний аташе Посольства Словацької республіки в Україні Юрай Бескид.

Він зазначив: «для Альянсу це не проблема – це проблема України. Керівництво Альянсу повідомило, що двері НАТО відкриті, в них не потрібно навіть стукати, залишається вирішити, заходити чи ні, проте ніхто за рукав Україну не тягне».

Аташе нагадав, що в Словаччині свого часу також були такі акції протесту (як у Феодосії – ред.), хоча не такі масштабні. «Це пов'язано з тим, що Україна має значно ширші зв'язки з Росією», - вважає військовий дипломат.

«Росія розглядає розширення Альянсу як зменшення своєї зони впливу, але життя продовжується, тому продовжиться і двостороння співпраця», - відзначив Бескид.

Він наголосив, що рішення про приєднання до НАТО Україна буде ухвалювати самостійно, «це не буде вирішуватися в Москві - Держдумою або іншим органом влади». Аташе переконаний, що антинатівські протести в Україні були організовані певними проросійськими політичними партіями, повідомляє «УНІАН».

Він повідомив, що цього року у Росії 80 спільних заходів з НАТО, а у України - лише 60. «Цей факт чомусь не афішується. Виникає питання: хто більше бере участь в операціях НАТО. Тому кричати про шкоду вступу до Альянсу не розумно», - сказав Бескід, додавши: «Вступ України до Альянсу не означає автоматичного розміщення натівських баз на території України – це окреме рішення органів влади. Цей момент також не висвітлюється, так само як питання сьогоднішнього базування ЧФ РФ».

Як повідомляв ForUm, 27 травня в порт Феодосії прибуло судно США «Едвантидж», на борту якого були будівельні матеріали і спецтехніка для вдосконалення тренувальної бази Старокримського полігону ВМСУ. На полігоні планувалося побудувати ангари для проживання учасників навчань «Сі Бриз-2006».

Після прибуття вантажу певні політичні сили Криму організували протестні акції, вважаючи, що американці прибули в Крим для будівництва бази НАТО.

11-12 червня американські військовослужбовці залишили територію України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

347