Прем'єр-міністр Італії Романо Проді висловив стурбованість повідомленнями про те, що Україна не створює стратегічні резерви газу.

"Нас непокоїть той факт, про який нас сповістили, що Україна не закачує газ в підземні сховища, не створює стратегічні резерви газу", - заявив Проді на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним в Москві у вівторок.

"Ми хотіли б уникнути ризику, з яким зіткнулися минулої зими. І з нашої сторони зробимо все залежне, щоб забезпечити створення таких резервів", - наголосив Проді, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Проді зазначив, що за кілька тижнів він знову зустрінеться з президентом Росії в Санкт-Петербурзі на саміті "великої вісімки" і сподівається продовжити там діалог як з глобальних проблем, так і з питань двосторонніх відносин.

Раніше ForUm повідомляв, що Туркменія з другого півріччя 2006 року має намір удвічі підвищити ціну на свій газ. Подорожчання туркменського газу до 110-125 доларів за тисячу кубометрів приведе до зриву укладеної на початку року угоди між Росією і Україною.

Ціна і об'єми поставок туркменського газу в Росію в другому півріччі 2006 року обговорювалися на переговорах між головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером і туркменським президентом Сапармуратом Ніязовим, що завершилися в понеділок. Сторонам не вдалося досягти угоди. Ніязов заявив, що ціна на туркменський газ буде підвищена з 66 доларів за тисячу кубометрів до 110-125 доларів за той же об'єм палива, повідомляє «Lenta.ru» з посиланням на газету «Ведомости».

Якщо Ніязов не піде на поступки, пишуть «Ведомости», угода між "Газпромом" і Україною виявиться під загрозою зриву. При заявленій Ніязовим ціні туркменський газ на кордоні з Україною коштуватиме як мінімум 140 доларів за тисячу кубометрів. За російсько-українською угодою, укладеною на початку 2006 року, ціна на туркменський газ встановлюється на рівні 95 доларів за тисячу кубометрів.

"Україна не погодиться на підвищення ціни з 95 доларів, оскільки це означатиме руйнування національної економіки", - повідомив помічник президента України Іван Дияк.

Своєю чергою представник РосУкрЕнерго, яки й побажав залишитися неназваним, повідомив, що "якщо Туркменія змінить умови поставок, ми відповідно до контракту повідомимо про це "Нафтогаз України" і пропонуватимемо коректування ціни закупівлі".

Найближчим часом, пишуть «Ведомости», Сапармурат Ніязов проведе консультації з представниками російського уряду, після яких знову повернеться до переговорів з "Газпромом". На думку опитаних виданням експертів, найімовірніше Туркменію все ж таки вмовлять не підвищувати так різко ціну на паливо.

Нагадаємо, що за двосторонньою угодою, укладеною в січні 2006 року, Україна купує у РосУкрЕнерго туркменський газ за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів. Така ціна закріплена на п'ять років, але може переглядатися за згодою сторін в разі зміни кон'юнктури ринку. В першому півріччі 2006 року "Газпром" купував газ у Туркменії за ціною 65 доларів за тисячу кубометрів.

Нагадуємо, що українська і туркменська сторони під час візиту делегації НАК "Нафтогаз України" до Туркменії врегулювали питання, пов'язані із взаєморозрахунками за поставлений в 2003-2005 роках газ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

406