Україна має намір демонополізувати ринок постачання природного газу в країну за рахунок нових постачальників з Росії, стверджує секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Анатолій Кінах.

"Йдеться про формування більш ліберального ринку газу. Зокрема один із складників нашої переговорної стратегії (з російською стороною – ред.) - вільний доступ незалежних постачальників до газотранспортної системи, формування ринку природного газу, створення газової біржі", - заявив він в інтерв'ю українському виданню "Економічні вісті", опублікованому в п'ятницю.

Кінах стверджує, що в Росії існує багато компаній, які хочуть постачати в Україну природний газ "за достатньо прийнятними цінам". "ЛУКОЙЛ", ТНК, ряд інших структур. Йдеться про десятки мільярдів кубометрів", - сказав секретар РНБО, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він також заявив про готовність місцевої влади окремих регіонів Росії постачати газ в Україну. "Багато регіонів, на території яких видобувають газ, є власниками частки видобутого палива. Коли ми виходимо на прямі контакти з владою цих регіонів, ми переконуємося в їхній готовності постачати газ", - сказав Кінах.

"Проблема, яка повинна вирішуватися на урядовому рівні, - їх доступ до газотранспортної системи Росії, у тому числі ратифікація Росією Європейської енергетичної хартії" - підсумував секретар РНБО.

Український ринок природного газу натепер повністю монополізований. Єдиним постачальником російського і середньоазіатського природного газу в Україну з 1 січня 2006 року виступає швейцарська RosUkrEnergo A.G. Природний газ з інших регіонів в Україну не постачається.

ВАТ "Газпром" (РФ) блокує доступ в Україну інших підприємств, що видобувають природний газ в Росії і Середній Азії, відмовляючи їм в доступі до магістральних газопроводів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

399