У Києві в рамках проекту сприяння, збереження і розвитку української культури було презентовано музичний фільм “Де смереки стрункі”.

Як повідомив на прес-конференції у Києві автор проекту народний артист України композитор Остап Гавриш, це перший український музичний фільм, музика і вірші до якого створені на основі народних мелодій Карпат. Ідея створення фільму виникла у нього ще 30 років тому після перегляду фільму “Червона рута”, який справив на нього сильне враження. Всі ці роки Гавриш намагався втілити проект в життя: збирав музичний матеріал, шукав однодумців і людей, які б допомогли в реалізації авторського задуму. Керівництво Київського ювелірного заводу відгукнулося на прохання композитора допомогти у створенні фільму, повідомляє «УНІАН».

У творчому процесі брали участь поети-пісенники Вадим Крищенко, Зоя Кучерява, Богдан Радиш, Василь Гостюк і Мирослав Ваньо. Активну участь в зйомках фільму взяли не тільки такі відомі народні артисти, як Надія Крутова-Шестак, Іво Бобул, Лілія Сандулеса, але і жителі Косовського і Верховинського районів Закарпатської області, де знімалася стрічка. Ці райони були вибрані не випадково – саме там найкраще збереглися гуцульські традиції.

“Цей фільм - це немов один день життя в Карпатах”, - сказав О.Гавриш. Триває фільм 60 хвилин. Починається із звуку трембіт і пісні на вірші В.Крищенка “Там, де гори сині...”

За словами автора проекту, фільм знімався два тижні. Були задіяні багато відомих майстрів Гуцульщини, тобто у фільмі музика пов'язана з творчістю цих майстрів, з народним мистецтвом краю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

369