Парламентська Асамблея Ради Європи проведе в кінці червня цього року дебати з питання секретних в'язниць ЦРУ в Європі і транспортуванні людей на базу Гуантанамо через європейську територію, повідомив в п'ятницю голова міжнародного комітету Ради Федерації, лідер фракції "Європейські демократи" Асамблеї Михайло Маргелов.

За його словами, на ці дебати планується запросити уповноваженого ООН з прав людини Луїзу Арбур, повідомляє РІА «Новини».

"Є також ідея покликати представників американського конгресу, а також є бажання, але немає оптимізму з приводу участі в цій сесії Кондолізи Райс (держсекретаря США) і Джона Негропонте (голови національної розвідки США)", - сказав російський сенатор.

За словами Маргелова, до порядок денний Страсбурга поставлено "надзвичайно важливу проблему: не можна боротися з тероризмом і терористами їхніми засобами і методами". "Кожна секретна в'язниця, в яку поміщають терористів, застосовуючи до них заходи позасудового переслідування і дії, є по суті мікроперемогою терористів", - вважає він.

За словами Маргелова, в'язниці ЦРУ в Європі - це не тільки удар по системі європейських цінностей і прав, це і удар по іміджу США у світі, і іміджу антитерористичної коаліції, і по справі захисту прав людини.

"В квітні минулого року голова розвідспівтовариства США клятвено обіцяв зробити захист прав людини пріоритетом в своїй роботі, і якщо зараз виникне питання, чи виконує пан Негропонте цю обіцянку, ще один удар по команді Буша неминучий", - вважає Маргелов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

338