Президент України Віктор Ющенко налаштований на проведення Україною наступальної гуманітарної політики у світі. Про це сьогодні на брифінгу заявив радник Президента Маркіян Лубківський, повідомляє кореспондент ForUm’у.

Він нагадав, що згідно з указом Президента при українських посольствах за кордоном була створена мережа інформаційно-культурних центрів під назвою «Український дім».

«Сьогодні ми говоримо про те, щоб ці Українські доми були наповнені відповідним змістом, і відтак ми сподіваємося, що вже в недалекому майбутньому, крок за кроком, від однієї столиці до іншої з'являться такі Українські доми на зразок Інституту Гете, Французького культурного центру», - сказав Лубківський.

Радник Президента відзначив, що 18-20 серпня цього року, напередодні святкування Дня Незалежності України, проходитиме ІV Всесвітній Форум українців. За його словами, зараз формується ідеологія цього Форуму. «Основна ідея полягає в тому, що немає чужого і свого українця. Політика України щодо українців, де б вони не перебували, повинна бути єдиною», - наголосив Лубківський.

Він також повідомив, що Національна рада з питань культури і духовності підготувала проект указу Президента, згідно з яким будуть передбачені першочергові заходи із захисту і актуалізації надбання українства у світовому цивілізаційному просторі. «Цей указ повинен стати першим кроком на шляху системного вивчення і збереження доробку українців, які в різні часи і за різних обставин опинилися за межами України», - заявив Радник Президента.

За його словами, ключова ідея цього указу полягає в трьох вимірах: «знайти, оцінити і захистити», за якими повинен стояти складний механізм державної опіки.

«Київ повинен стати центром, де формується гуманітарна політика і звідки йдуть імпульси щодо її реалізації за кордоном», - додав Лубківський.

Радник Президента відзначив, що згідно з указом за кордоном планується провести ретельну інвентаризацію культурних і наукових інститутів, бібліотек, музеїв, місць проживання і роботи видатних українців.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

333