Всяка боротьба за владу передбачає, в першу чергу, боротьбу за ресурси. А ресурси можуть бути різними – і матеріальними, і людськими, а в Новий Час – і технологічними. Цивілізовані і варварські переможці докорінно відрізняються. Варвар, захопивши територію або місто, намагався більше награбувати, взяти матеріальних цінностей. Представник цивілізованої армії, перемігши, переймав технологічні новинки і брав їх на озброєння. Прикладів – більш ніж достатньо. Найяскравіший: після перемоги над Німеччиною Радянський Союз вивіз з окупованої території килими, кришталь, золото, срібло і твори мистецтва, а Сполучені Штати – технологію створення ядерної бомби, яку німці так і не встигли створити.

Крім того, постійно іде полювання на людей, які володіють якимись таємницями – своєрідною високотехнологічною езотерикою наших днів. Будь-який мудрий володар або людина, яка хоче перемогти (чи то у війні, чи то у виборах, чи то в іншому конфлікті), намагається перетягти на свою сторону керівника спецслужби свого суперника. Зрозуміло, чому легендарний керівник служби безпеки Нестора Махна Льова Задов опинився на службі у ЧК, чому вважався радянським агентом колишній керівник служби безпеки Симона Петлюри Микола Чоботарьов і чому був наділений почестями за часів Леоніда Кучми керівник СБУ часів Леоніда Кравчука Євгеній Марчук. Так – кадри вирішують все.

…На думки про кадри і винаходи, технологічні хитрування старої влади мене наштовхнули вислови представників Народного Союзу«Наша Україна», що почастішали, щодо конкретних результатів парламентських виборів. Наприклад, Роман Безсмертний заявив не змигнувши оком в одному з інтерв'ю: «Народний Блок Литвина отримає в майбутньому парламенті фракцію з 15 людей». Звідки така точність? Звідки такий дар передбачати майбутнє? На чому він базується? Якщо на соціології - так вона доволі строката і різноманітна, демонструє широкий розклад результатів і т.п. Тим більше, Роман Петрович не говорить «можливо», а робить конкретні заяви і прогнози, будучи абсолютно впевненим у їх правильності.

І ось тут я пригадав про сенсацію півторарічної давнини. Пам'ятаєте історію з транзитним сервером Центрвиборчкому? На який надходили дані з регіонів, ретельно коректувалися і лише після цього виставлялися на сервер ЦВК? Тоді, в кінці 2004 року, називалися конкретні імена розробників і людей, які безпосередньо мали відношення до фальсифікації волевиявлення. Але жоден з творців транзитного серверу не отримав покарання. Чи не дивно? Якась член дільничної комісії, мати п'ятьох дітей за фальсифікацію десятка голосів іде у в'язницю, а фальсифікатори сотень тисяч або мільйонів голосів (за версією нової влади) залишаються на волі. В чому таємниця?

Боюся, що відповідь може бути простою: і сервер як технологія, і фахівці-розробники плавно перейшли з одного політичного табору в іншій. Прямо як Оппенгеймер в останні дні війни. Німецька ядерна таємниця стала таємницею американською (а пізніше – радянською). Так само транзитний сервер ЦВК часів Ківалова може перекочувати в епоху Давидовича (охоче вірю, що сам Давидович про це може не здогадуватися, хоча йому і не обов'язково знати всі таємниці і хитрування «партії влади»).

Розвиток технологій і поява «транзитного серверу» робить громадян абсолютно беззахисними перед використанням адміністративного ресурсу і перед фальсифікаціями. Прослідкувати момент, на якому можливо застосування фальсифікацій, неможливо. Саме волевиявлення, за великим рахунком, перетворюється на фікцію. За своїми руйнівними наслідками для суспільства і за рівнем дії на мораль людини транзитний сервер може бути прирівняний до атомної бомби. Тільки ядерна зброя знищує людину фізично, а транзитний сервер вбиває в людині громадянське єство, перетворює її з громадянина в середньостатистичного виборця, чиєю думкою можна маніпулювати. Транзитний сервер відкриває шлях до встановлення диктатури ім'ям машини, а не ім'ям народу. Машини, якою – у свою чергу – маніпулюють.

Про те, що партія влади (а вона у нас складається з Народного Союзу «Наша Україна і Соціалістичної партії України) готується задіяти свої ресурси для впливу на хід кампанії, говорять вже не один місяць. При цьому стає очевидним: НСНУ необхідно продемонструвати своїм найближчим опонентам, Блоку Юлії Тимошенко, свою правоту. Зараз розгорілася запекла боротьба між представниками колись єдиної помаранчевої коаліції – БЮТ і НСНУ – за друге місце на виборах. Так само конкурують Соціалістична партія України і Народний блок Литвина. Причому, якщо у соціалістів видно істотний спад активності і апатії «ядерного електорату», то у литвиновців – навпаки, найкраща динаміка зростання рейтингу за останній рік. Де гарантія, що партії влади відмовляться від спокуси спробувати вжити адміністративний ресурс для виправлення ситуації? Де гарантія, що завдяки новітнім технологіям (у тому числі – транзитному серверу) НСНУ не почне доводити своє «первородство» БЮТу, а соціалісти – Блоку Литвина?

Я не стверджую, що хитрування старої влади будуть стовідсотково і цілком перейняті новою владою. Але якщо хтось винаходить чергову пекельну машину – грядущі покоління політиків навряд чи зможуть забути винахід і відмовитися від нього. Дуже вже велика ціна влади. І дуже великі спокуси використовувати заборонені методи – тим більше за відсутності дієвого механізму контролю над можливістю задіювання різного роду технологічних новинок. Просто дуже вже самовпевнено поводяться деякі політики. Так самовпевнено, як поводився Микита Сергійович Хрущов, розуміючи, що володіє не тільки атомною, а й водневою бомбою. Ось і зараз поведінка панів Безсмертного, Луценка і інших нагадує грюкання черевиком по столу або обіцянки показати опонентам «Кузькину мать».

Цікаво, якою такою «водневою бомбою» володіє пан Безсмертний? І де все-таки перебувають зараз творці транзитного серверу? Чи правда, що головний ідеолог транзитного серверу нині близький до нового «двору»? І коли в Україні основи широко розрекламованого громадянського суспільства, яке у нас нібито було породжене Майданом, зміцніють настільки, що зможуть контролювати ситуацію – у тому числі і у сфері виборів, виборчих технологій, запобігання маніпуляцій голосами громадян? Нарешті, коли наші громадяни зрозуміють, що нова влада нічим не відрізняється від старої?

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1297