В Секретаріаті Президента України сподіваються, що на переговорах Туркменістан визначиться з квотами поставок продукції в рахунок заборгованості України за газ в розмірі 76 млн. грн.

Про це сьогодні на брифінгу заявив тимчасово виконувач обов'язків керівника Головної служби соціально-економічної політики Секретаріату Президента України Павло Гайдуцький, повідомляє «УНІАН».

«Ми розраховуємо, що в цих переговорах буде розуміння туркменської сторони, що квоти дотепер не представлені, що нікому постачати ці товарні поставки на 76 млн. дол.», - сказав він.

Водночас Гайдуцький відзначив, що дотепер в Україну не постачався туркменський газ в межах угод на 2006 рік.

Гайдуцький нагадав, що в січні ц.р. Україна перерахувала 88 млн. дол. в рахунок авансу за постачання туркменського газу у 2006 році, але в березні Туркменістан зарахував їх в рахунок боргу за 2005 рік.

Угоду про постачання туркменського газу у 2006 році Росія і Україна оформили в кінці грудня 2005 року - після заяви Ашгабата про підвищення ціни з 44 до 60 дол.. за 1 тис. кубічних метрів.

Україна домовилася з Туркменістаном про постачання у 2006 році 40 млрд. куб. м по 50 дол. за 1 тис. куб. м в першому півріччі і по 60 дол. - в другому.

10 лютого Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов заявив про чергове підвищення ціни на газ - до 100 дол. за 1 тис. куб. м.

Туркменістан є найбільшим постачальником газу в Україну. У 2004 році об'єм поставок становив 36 млрд. кубометрів, що відповідає 45% потреб України в цьому виді енергоносіїв. Україна - найбільший покупець туркменського газу.

20 березня ряд ЗМІ повідомили, що Туркменістан офіційно визнав неможливість прямих поставок природного газу в Україну.

Сьогодні прем'єр-міністр Юрій Єхануров повідомив, що 23 березня українська делегація вилетить у Туркменістан для обговорення проблемних питань постачання і оплати газу. За словами Єханурова, Україна хотіла б, щоб проблеми постачання і розрахунків за газ з Туркменістаном розглядалися в контексті підготовки до підписання нової довгострокової угоди. При цьому, сказав Єхануров, українська влада сподівається, що підписання угоди відбудеться під час візиту Президента Туркменістану Сапармурата Ніязова в Україну. Єхануров відзначив, що, згідно з попередніми даними, цей візит може відбутися відразу після візиту Ніязова до Китаю, в кінці квітня або на початку травня цього року. За його словами, на сьогодні заборгованість України за туркменський газ становить трохи більше 150 млн. доларів, що відповідає ціні місячного об'єму постачання газу з Туркменістану в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304