Україна подала на затвердження в Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) поправки до Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу, згідно з яким уся відповідальність за перебування на території окупованого Криму ядерних об'єктів лежить на Росії. Про це сказав голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Сергій Божко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми підготували відповідні зміни до Конвенції про фізичний захист і основоположні документи, що стосуються нерозповсюдження ядерної зброї, які дають чітке розуміння того, що робити країні, що опинилася в такій ситуації, як Україна з Росією», - сказав він.

За словами Божко, запропоновані зміни стосуються того, що «країна-окупант несе всю відповідальність за те, що відбувається на об'єкті. Але при цьому ми, тобто країна - власник цієї ядерної установки, відповідаємо за питання фізичного захисту й нерозповсюдження ядерної зброї».

Глава ДІЯРУ додав, що Росія намагалася формалізувати належність ядерних установок Криму за собою, але ніхто з країн - членів МАГАТЕ не підтвердив належність цих об'єктів РФ.

Божко також повідомив, що генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано в особистих зустрічах з українською делегацією підтвердив виконання країною в повному обсязі своїх зобов'язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї, незважаючи на відсутність доступу інспекторів ДІЯРУ до ядерних об'єктів у Криму.

Як повідомляв ForUm, Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку зі спробами застосування РФ своєї національної юрисдикції до ядерних об'єктів, установок і матеріалів України на тимчасово окупованій території (в Криму і Севастополі).

Нагадаємо, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров не виключає розміщення ядерної зброї в анексованому Росією Криму.

18 березня 2014 року в Кремлі підписано договір між Російською Федерацією і Кримом про прийняття Російською Федерацією Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48