В Україні 2014 року не прийнято низку рішень, які могли б збільшити дохідну частину бюджету. Про це сказав співзасновник Громадянської платформи Нова Країна Андрій Длігач.

«Найпростіша дія - дерегуляція. Для цього готове все (від законодавчої бази до команди). Це дасть економічний ефект близько 30 млрд грн щорічно і простимулює малий та середній бізнес. Це лежить мертвим вантажем багато місяців, хоча все ще з літа готове. Зараз є тільки слабкі сигнали з відновлення меседжу про дерегуляцію», - сказав Длігач.

Аналогічна ситуація, за його словами, з державними закупівлями.

«Економічний ефект від доведення до ладу держзакупівель близько 60-70 млрд грн щорічно. Віз і нині там. Все готове, але проводиться в тестовому режимі на допорогових торгах, тобто до певної суми. Але у нас великі надії на це», - зазначив він.

Також він додав, що влада відмовляється давати позитивні сигнали бізнесу і соціуму.

«Вся сучасна економіка побудована на очікуваннях. Очікування позитивні - гроші витрачаються. Поки що немає позитивних очікувань, економіка продовжить входити в круте піке. Президент кожного дня має надягати светр, сідати перед каміном і пояснювати, що відбувається і чого очікувати. А прем'єр замість кулуарних домовленостей і верстання ще азаровських таблиць розподілу бюджетних потоків, замість того, щоб таємно зливати інформацію про урізання соціальних пільг, має говорити і довіряти громадянському суспільству. Але у нас податкова реформа доручена самим податківцям, і будь-які спроби громадянського суспільства пробитися приречені на невдачу», - упевнений він.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53