У проекті бюджету та ініціативах, які додаються до проекту головного фінансового документа країни на 2015 рік, є пункти, які викликають резонанс серед простих громадян. Це 30%-й податок за перевищення видатків над доходами і податок на кожен квадратний метр житлової нерухомості.

Голова комітету економістів України Андрій Новак вважає, що дані ініціативи з оподаткування абсолютно не вирішать питання наповнення державного бюджету.

«Відбувається великий політичний обман. Раніше задеклароване скорочення податків з 22 до 9 обертається практично щоденними ініціативами нових податків або на перевищення витрат над доходами, або податку на нерухомість, який повинні платити не тільки власники великої нерухомості, а всі власники нерухомості. А це означає, що бюджет 2015-го року стає не просто антисоціальним, антинародним - він стає антилюдським. Адже в таких важких умовах економічної кризи та воєнної ситуації обкладати податком все і всіх при дуже низькому рівні доходів більшості українців - це просто фінансове знущання над українцями», - заявив експерт.

На думку економіста, уряд просто не там шукає кошти.

«Якщо уряд дійсно хоче наповнити бюджет, я б порадив уряду взятися за офшорні схеми, взятися за великих державних монополістів, які замішані в найбільших корупційних схемах, зайнятися пенсійним фондом та його корупційними схемами. На цих напрямах можна знайти сотні мільярдів гривень щорічно», - стверджує Новак, повідомляє Finance.ua.

У свою чергу ініціативи додаткових податків на перевищення витрат над доходами, податку на нерухомість, максимум, що можуть принести в бюджет - це кілька десятків, можливо кілька сотень мільйонів гривень, не більше. Це не вирішує проблем бюджету, а лише розпалює соціальне незадоволення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

71