Після ухвалення Державного бюджету України на 2015 рік парламент можна розпускати, адже за фактом країною керуватиме уряд. Про це пише економіст Борис Кушнірук у своєму Фейсбуці.

Експерт негативно оцінив у цілому Державний бюджет України на 2015 рік.

«Народних депутатів після ухвалення закону про держбюджет на наступний рік у такому вигляді можна відправляти по домівках, бо навіщо вони потрібні, якщо є уряд? Офіційно задекларований дефіцит Державного бюджету має становити 52 млрд грн. Але це має мало спільного з фактичним обсягом запланованого бюджетного дефіциту. Насправді, фактичний дефіцит держбюджету буде в рази більший», - переконаний він.

Так, за його словами, уряд хоче «отримати право здійснювати випуски облігацій державної позики (ОВДП) на суму 36,5 млрд грн з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії банків».

«Цікаво, це планується робити з попереднім виявленням причин, які призвели до необхідності збільшувати статутні капітали тих чи інших банків? Особливо, якщо йдеться про банки, які вже сьогодні контролюються державою. Чомусь мені здається, що не тільки мені хотілося б побачити пояснення керівників державних банків, наскільки об'єктивні причини, які призвели до того, що нині уряд витрачає величезні кошти на закриття дір в їхніх балансах. Хоча, боюся, що пояснення керівникам цих банків необхідно надавати передусім правоохоронним органам», - вважає економіст.

Кушнірук нагадує, що уряд планує «здійснювати випуски ОВДП у сумі 20 млрд грн в обмін на ці облігації векселів, виданих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб». «Хоча, як не прикро про це говорити, вважаю, що цих коштів не вистачить на виплату вкладникам банків, оголошувати банкрутами протягом цього і наступного року», - додає він.

Крім того, в бюджеті планується здійснити випуск ОВДП у сумі 31,5 млрд грн з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

«Тобто, у 2015 році планується продовжити практику закриття фінансових дір цього корупційного монстра за рахунок держбюджету. Хоча, якщо б ми відмовилися від відверто злочинної системи декількох цін на газ, електроенергію і тепло для різних категорій споживачів і віддали ці 31,5 млрд грн у вигляді субсидій громадянам, то вони б їх використали куди ефективніше, в тому числі, активно займаючись енергозбереженням», - зазначає експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33