Міністерство енергетики та вугільної промисловості веде переговори з Російською Федерацією з питань забезпечення можливості завезення вугілля на територію України, а також імпорту електроенергії.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході засідання Кабінету міністрів України сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

«Я проводжу переговори на рівні міністра енергетики Росії. Сподіваюся, це питання буде вирішено в найближчий період. І накопичений обсяг більше тисячі вагонів (вугілля - Ред.) буде пропущено через кордон», - сказав він.

Демчишин зазначив, що за останній місяць було додатково спалено 300 тис. тонн вугілля, що знаходиться на електростанціях в Україні.

Він також повідомив, що паралельно останні два тижні проводилися переговори щодо імпорту електроенергії.

«Такі домовленості вже концептуально є і знаходяться на етапі юридичного оформлення», - сказав міністр.

Також, за його словами, українською стороною проводяться переговори з іншими суміжними країнами.

«Це Молдова і Білорусь. Сподіваюся, протягом найближчого часу рішення буде знайдено, електроенергію ми зможемо привезти з суміжних країн. І як тільки буде надана можливість завозити вугілля з Росії, ця ситуація додатково дозволить стабілізувати енергосистему України», - повідомив він.

«На даний момент дисбаланс становить приблизно 1 тис. МВт. Для збалансування системи сьогодні не застосовуються графіки аварійних відключень. Тобто відключаються винятково промислові споживачі», - підсумував міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, державна енергокомпанія «Центренерго» чекає відправки двохсот вагонів з вугіллям, які заблоковані на кордоні з Росією.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин вважає, що проблему імпорту вугілля з Росії необхідно вирішувати переговорним шляхом.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом