Багато політиків і громадських діячів часто підкреслюють те, як змінилася країна після зимових подій 2014 року, наскільки це вплинуло на самосвідомість українців, відзначають новий етап розвитку держави, появу української політичної нації. З цим важко посперечатися, дійсно патріотичні настрої різко зросли - майже 90% українців вважають себе патріотами. При цьому політичні і державні діячі воліють не говорити про те, що поступово зростає незадоволеність українців діями, точніше, бездіяльністю влади.

Як відомо, українці вийшли на Майдан, вимагаючи підписання Угоди про асоціацію з ЄС, відставки уряду, очищення влади від корупціонерів, початку реформ, дострокових парламентських виборів. Відповідно до соцопитування групи «Рейтинг», проведеного в березні 2014 року, за те, що в першу чергу потрібно провести реформи по боротьбі з корупцією, виступали 63% опитаних, в економіці - 61%. Близько 40% опитаних однозначно підтримували прихід нових лідерів в політику, в тому числі шляхом участі у виборах до Верховної Ради і виборах президента.

Президент Петро Порошенко і уряд Арсенія Яценюка прийшли до влади на хвилі обіцянок швидких і якісних змін, отримавши великий кредит довіри українських громадян. Однак майже через рік після історичних подій можна констатувати, що практично нічого з обіцяного новими-старими політиками не виконано. Це прямим чином позначилося на настроях українських громадян.

За результатами дослідження, проведеного американським центром Pew Research Center у березні-червні, українці опинилися в топі найбільш незадоволених своєю країною. 80% респондентів заявили, що не задоволені тим, як розвиваються події. 93% опитаних вважають, що економіка країни працює погано. Щодо найближчого майбутнього економіки України 35% опитаних вважали, що вона зросте, 32% - що впаде, а 21% - що не зміниться. Найбільше побоювання викликало зростання цін. 77% громадян України вважали це «дуже великою проблемою». Таку ж оцінку - 71% опитаних дали ризику безробіття, 70% - зростанню боргів держави, 66% - розриву між багатими і бідними. Згідно з опитуванням КМІС, проведеним на початку травня, 20% вважали, що справи в Україні йдуть правильно, 60% - ні, 20% - не визначилися. Без перебільшення - красномовна картина того, як себе відчували наші співгромадяни вже через кілька місяців після приходу нової влади. Тим більше, що ці побоювання себе виправдали.

Це, що називається, в цілому. Особливі надії українські громадяни, звичайно, пов'язували з Президентом Петром Порошенком. Рейтинги довіри/недовіри до Глави держави це чітко фіксували. За підсумками 100 днів президентства (вересень) Петро Порошенко лідирував за рівнем довіри серед українців. Повністю або частково йому довіряли 62,9% (дані опитування «СОЦІС»). Другим за цим показником був прем'єр Арсеній Яценюк (53,9%).

Між тим вже до листопада задоволеність діями влади виглядала так: схвалюють діяльність Порошенко 49%, не схвалюють - 42%. Діяльністю прем'єр-міністра задоволені 52% опитаних, 40% - незадоволені.

Тенденції ставлення людей до влади можна з невеликою похибкою відстежити за соціологічними опитуваннями громадської думки мешканців Києва щодо політичної та соціально-економічної ситуації в столиці, а також оцінкою киянами перших ста днів роботи новообраної міської влади. Столиця України, як відомо, в цілому відображає настрої по всій країні з невеликою похибкою. Треба сказати, що цифри не обнадійливі. Згідно з опитуванням, проведеним компанією Research&Branding Group в кінці вересня, 50% киян не задоволені своїм життям.

У порівнянні з травнем поточного року рівень задоволеності життям знизився на 28%, а рівень незадоволеності збільшився на 24%.

В емоційному тлі киян лідирують такі почуття, як тривога (43%), надія (33%), оптимізм (25%), розгубленість (19%) і страх (11%).

Серед страхів киян, як і раніше, переважають збройний конфлікт (63%) і зростання цін, інфляція (69%), безробіття/втрата роботи (29%) та нестабільність національної валюти (20%).

Близько половини киян (47%) вважають, що Україна перебуває на піку масштабної кризи, кожен п'ятий житель столиці (21%) вважає, що країна тільки входить в масштабну кризу.

49% в цілому відчули вплив кризових явищ в економіці, не відчули їх лише 5%. 56% відзначають, що їхні доходи в цілому зменшилися. На думку третини киян (35%), нова міська влада виявилася гіршою, ніж вони очікували.

Якщо врахувати той факт, що мер столиці Віталій Кличко сприймається киянами як партнер і соратник Петра Порошенка, то можна судити про їхнє ставлення і до дій Президента. Треба підкреслити, що якщо половина киян незадоволена новою владою, то в центрі й південному сході тих, кого не влаштовує нинішній стан справ, ще більше.

Високий рівень протестних настроїв і економічний песимізм українців - таку картину малюють зараз соціологи для України. На їхню думку, рівень протестних настроїв не знизився, економічний песимізм українців в листопаді досяг максимуму.

Коментуючи панівні у країні настрої, директор компанії Research and Branding Group Євген Копатько зазначив, що готовність людей брати участь в акціях протестів залишається досить високою. З іншого боку, люди ще й втомилися, оскільки вже більше року живуть у постійному стресі. Від будь-якого стресу, стверджує експерт, люди втомлюються, втомлюються масово.

При цьому Копатько вважає, що довго українці терпіти не будуть: «Є очікування, але коли людина стикається з реальністю, її поведінка досить швидко змінюється».

Водночас, за результатами опитування Research&Branding Group, станом на 1 грудня страх і безвихідь залишаються головними почуттями українців, а на перший план виходять економічні проблеми. Причому як у бідних, так і у цілком забезпечених.

«За результатами опитування 1500 респондентів, крім Донбасу і Криму, почуття тривоги в українців трохи почало спадати. У вересні тривогу відчували 60%, зараз 54%. Але, як і раніше, ключовими відчуттями в українців залишаються страх і безвихідь. Це ключові показники, якими зараз живе українське суспільство», - каже Копатько. Він зазначає, що росте число тих, кого лякають економічні проблеми.

«Стали більше боятися росту інфляції - місяць тому її боялися 44%, а зараз 55%. Зараз страхи громадян переміщуються в економічну площину. У вересні 23% громадян боялися безробіття, зараз його боїться 32%. Нестабільності курсу боїться 18% громадян, при тому що вони говорять про відсутність у них грошей», - розповів експерт в інтерв'ю журналістам.

Експерти впевнені: нічого доброго від таких настроїв чекати не варто. Андрій Золотарьов вважає, що в 2015 році в українському політикумі буде дуже багато конфліктів: зокрема, боротьба олігархів між собою і боротьба Порошенка з Ігорем Коломойським. Тому можна спрогнозувати збільшення кількості бідного населення і зростання соціальних проблем. Наступного року, на його думку, буде суттєве погіршення рівня життя в Україні. Тому основний політичний ризик 2015 року - це «ризик силового завершення конфлікту, який не був закінчений на Майдані».

«Виходячи зі зростання соціальної напруги тільки питання часу, коли це станеться. Якщо переможуть верхи, то ми отримаємо авторитаризм, закручування гайок. Якщо ж переможуть низи, то великий ризик розвалу держави на частини», - резюмує Золотарьов.

Треба зазначити, що такий сценарій - силове завершення конфлікту - цілком імовірний. На попередню владу українці покладали чималі надії на поліпшення, хоча і не такі великі, як на нинішню. До чого призвело тривале очікування і відсутність реальних реформ, відомо. Соціологія, звичайно, не точна наука, але і без неї можна стверджувати, що українці поступово змінюють своє ставлення до влади: посилюються розчарування, невдоволення, оскільки багато людей відчувають себе обдуреними, причому нахабно і відкрито. Вже зараз багато українців заявляють про проведення акцій протесту та загрожують голодними бунтами. Терпіти українці вміють, але, як зазначив експерт, - терпіння не вічне і може лопнути в будь-який момент, якщо не відбудеться якісних змін. Питання, чи розуміють це можновладці, чи знову планують піднести українцям велику мильну бульбашку? У такому разі їх чекають неприємні сюрпризи від змучених вічним чеканням «світлого майбутнього» людей.

Інна Небереженко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

641