Згідно з законом, охорону особливо важливих об’єктів мають право здійснювати лише державні компанії.

Про це в інтерв’ю Gazeta.ua заявив Генеральний директор Державного підприємства «Управління відомчої воєнізованої охорони» Тарас Чекурда.

Зокрема, він повідомив, що у 2013 році були внесені зміни до Положення про відомчу воєнізовану охорону, що набули чинності в листопаді 2013 року. «Із набуттям чинності цих змін, єдиною законною відомчою охороною в структурі Міненерго стало Управління «ВОХОР». Тепер за законом повинен планомірно здійснитися перехід відомчої внутрішньої охорони цих підприємств назад до складу ДП «Управління «ВОХОР», - сказав Чекурда і додав, що «за один рік роботи нам вдалося взяти під охорону Одеську ТЕЦ, Миколаївську та Херсонську ТЕС. Організовано охорону особливо важливих об'єктів електроенергетики та нафтогазової сфери ПАТ «Укртрасгаз», ДП «Ядерне паливо».

За словами Чекурди, на даний час близько 20% підприємств енергетичної галузі перейшли під охорону ДП «Управління «ВОХОР». «Нам ще належить виконати великий обсяг робіт. У наших планах - взяття під охорону низки об'єктів нафтогазового комплексу та комплексу атомної енергетики, в першу чергу, це - «Укренерго», «Укргідроенерго», деякі ТЕЦ, «Укргазвидобування»«, - повідомив гендиректор компанії.

Водночас, керівник «Управління «ВОХОР» повідомив, що «ми зіткнулися з активним небажанням керівництва деяких держкомпаній передавати свої об'єкти під охорону нашого держпідприємства – вони воліють утримувати власну охорону або працювати з приватними охоронними фірмами. Але це суперечить і нормам закону, і у більшості випадків - є просто економічно недоцільним. Адже утримання власної служби охорони, адміністрації для організації її роботи - майже завжди дорожче для підприємства, ніж наймати охорону «ВОХОР». Окрім того, за умовами наших контрактів з підприємствами-партнерами, ми зобов'язані відшкодувати їм вартість збитків, скажімо, у випадку розкрадання з об'єктів, які охороняються. Зрозуміло, що жодна власна служба охорони підприємства такої відповідальності нести не може. Все це особливо важливо в умовах економічної кризи в країні…».

Чекурда зазначив, що «найскладніша ситуація - в нафтогазовому комплексі, тому що всі його об'єкти правдами і неправдами де-факто були виведені з державної власності і зараз знаходяться у своєрідній «буферній зоні», породжуючи безліч суперечок - це все-таки державні об'єкти чи вже приватні структури? Фактично, ми маємо справу з великим опором і небажанням повертати ці підприємства під контроль держави».

Як приклад він навів ситуацію: «Нещодавно одна велика державна газовидобувна компанія в обхід Закону України «Про здійснення державних закупівель» провела редукціон із закупівлі послуг систем безпеки на своїх об'єктах - це такий вид тендеру, який проводиться в прискореному варіанті… Компанія затвердила процедуру закупівлі 4 грудня цього року, а оголошення пропозицій в редукціоні відбулося вже 9 грудня. У ньому взяли участь 4 охоронні компанії. В результаті, переможцями торгів були визнані дві приватні структури, які і раніше надавали охоронні послуги цій держкомпанії. При цьому переможці редукціону в сумі запропонували послуги вартістю майже в 132 млн грн, що більше цінової пропозиції одного з учасників торгів, не допущеного до фінального конкурсу, на 20,5 млн грн».

Фактично, зазначив Чекурда, тендер на надання охоронних послуг загальною вартістю понад 130 млн. грн. на рік розіграли дві приватні структури, які охороняли об'єкти цієї компанії ще за минулої влади.

Я проти того, щоб стратегічні об'єкти віддавали під охорону приватним структурам,  думаю, їх треба знову повернути під охорону держави. З точки зору інтересів країни і безпеки наших громадян - це буде абсолютно правильне рішення - особливо в умовах фактичної війни з Росією, - заявив Чекурда.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1018