Внесення змін в Бюджетний кодекс дозволить у 2015 році направити додатково до місцевих бюджетів близько 22 млрд грн. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, сказала міністр фінансів України Наталія Яресько, представляючи у Верховній Раді проект державного бюджету на наступний рік.

«Бюджетний кодекс закладає нову систему бюджетних взаємовідносин, а також паростки децентралізації. Ми даємо більший ресурс місцевим бюджетам, у той же час посилюємо їх відповідальність щодо витрат і водимо м'яке стимулювання до створення ефективних громад. Ми передаємо 100% плати за адмінпослуги та держмито, збір з роздрібних продажів з підакцизних товарів, податок на нерухоме майно і до 80% екологічного податку», - сказала міністр

Це, за її словами, дасть місцевим бюджетам близько 22 млрд ресурсу в наступному році.

«Ми направляємо до держбюджету частину ПДВ, але більша частина його залишається на місцевому рівні. Місцеві органи влади тепер не повинні будуть чекати затвердження держбюджету для формування власних. Вони зможуть простіше оформити та отримати гарантії, а також здійснювати позики, вибирати банки, в яких вони бажають обслуговуватися, і не мати індикативного планування від Мінфіну», - пояснила Яресько.

Міністр підкреслила, що замість системи балансування доходів і витрат пропонується принципово нова система вирівнювання податкоспроможності територій.

Нагадаємо, в проекті держбюджету на 2015 рік закладається спад реального ВВП на рівні 4,3%, а інфляція - на рівні 13%.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84