Верховна Рада України відмовилася розширити повноваження Ради національної безпеки і оборони України.

Як передає кореспондент ForUm'у, за президентський законопроект №1343 «Про внесення змін до Закону України» про Раду національної безпеки і оборони України «щодо вдосконалення координації і контролю у сфері національної безпеки і оборони» проголосували лише 223 парламентарі.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту №1343, «пропонується привести норми чинного законодавства України у сфері національної безпеки і оборони у відповідність із Конституцією України, удосконалити правове забезпечення діяльності РНБО».

Проектом, зокрема, передбачається розширити компетенцію РНБО щодо таких повноважень, як прийняття рішення щодо невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, а також координація і контроль діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки і боротьби із злочинністю.

Більш того, проектом змін до чинного закону про РНБО вводиться положення про те, що рішення цього конституційного органу, запроваджені в дію указами Президента України, є обов'язковими до виконання органами виконавчої влади. Крім того, апарат РНБО визначається юридичною особою.

Далі в якості змін пропонується включати до складу РНБО, крім прем'єр-міністра, міністра оборони, голову СБУ, міністра внутрішніх справ, міністра закордонних справ України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, інших осіб, визначених Президентом.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко затвердив новий склад Ради національної безпеки і оборони.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом