Спроба Національного банку України виправити ситуацію з дискримінацією кримчан призвела до ще більших обмежень прав і встановила нові обов'язки.

Про це, як передає кореспондент ForUm`у, на прес-конференції заявила експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова.

«Постановою N669 Нацбанк визнав нерезидентами України тих громадян, які зареєстровані на території Криму і постійно там проживають, а також істотно обмежив їхнє право на користування банківськими послугами. Швидко усвідомивши свою помилку, НБУ днями публічно відрапортував про вирішення ситуації з дискримінацією кримчан. Але за фактом проблема не лише залишилася, але ще більше посилилася. Кримчани так і залишилися «іноземцями» і «чужинцями» тільки тепер для того, щоб довести свої права їм необхідно отримати так звану «довідку переселенця». Тільки після цього ці люди можуть вважатися українцями. Інакше як дискримінацією і порушенням прав це не назвеш», - зазначила Свиридова.

Крім того, за словами правозахисників, банки отримали можливість блокувати й закривати банківські рахунки підприємцям та самозайнятим особам.

«Дії Нацбанку, на жаль, мають характер санкцій. Їх можна порівняти з реакцією Кадирова у Грозному, коли президент республіки закликав розстрілювати будинки родичів терористів. Фактично НБУ ввів колективну відповідальність усіх кримчан за погані дії або наміри окремих нечистих на руку земляків», - заявила Свиридова.

Нагадаємо, Національний банк України скасував рішення, що діяло з 3 листопада, про визнання нерезидентами переселенців з Автономної Республіки Крим, які проживають на материковій частині України.

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

71