Національний банк України зобов'язаний дбати про економічне зростання країни. Таку думку висловив Forum'у екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко, коментуючи пропозицію першого заступника глави НБУ Олександра Писарука переглянути статтю Конституції, в якій йдеться про відповідальність Центробанку за стабільність національної грошової одиниці.

«Я категорично проти, щоб прибирати фінансову стабільність з цільової функції НБУ», - зазначив експерт.

«Ключова функція Нацбанку - це підтримка економічного зростання і стабільність фінансової системи. А стабільність фінансової системи неможлива без цінової стабільності і курсової. Не можна, щоб Центральний банк усувався від цінової стабільності, яка має істотне значення. Але без курсової стабільності цінова стабільність також не можлива. Якщо курс скаче на сто відсотків, як у нас, то ціни також будуть наздоганяти курс, тільки з лагом півтора року», - пояснив Савченко.

На думку Савченка, серед головних пріоритетів роботи НБУ має бути економічне зростання та створення умов для економічного зростання.

«Якщо брати американську систему, федеральні резерви, то там на першому місці стоїть забезпечення зайнятості, яка в Америці - еквівалент економічного зростання. У нас за критерієм економічного зростання Нацбанк взагалі потрібно розпустити і вигнати. Тому що економічне зростання неможливе без зростання кредитування, а у нас зараз йде глобальне скорочення кредитування, і за фізичними, і юридичними особами», - зазначив експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55