В управлінні Національного банку в Одеській області у листопаді стався незрозумілий випадок - у сховищах управління зникло золото, точніше, його підмінили. Цей факт підтверджує офіційний лист регулятора, розрахований на внутрішнє користування, пише «Капітал».

У прес-службі НБУ підтвердили автентичність цього документа.

У листі голова Нацбанку Валерія Гонтарєва вимагає від декількох департаментів регулятора провести розслідування за фактом «підміни цінностей» у територіальному управлінні. Його повинна була провести спеціальна комісія, що складається з керівників різних департаментів. Датою початку службового розслідування кричущого факту підміни в документі значиться 24 листопада.

«Згідно із законом про НБУ, територіальні управління НБУ мають право займатися скуповуванням золота, так званого брухту», - пояснюють у прес-службі Нацбанку. Як запевняють в НБУ, золото підмінили саме на стадії прийому.

«Під час проведення планового аудиту теруправління Нацбанку в Одеській області були виявлені факти порушення інструкції по цій операції (скуповування лому дорогоцінного металу. - Ред.). В результаті було розпочато службове розслідування і за виявленими фактами порушення матеріали передані в правоохоронні органи», - повідомили в прес-службі регулятора.

У зв'язку з цим Гонтарева просить комісію звернути основну увагу на архів відеозаписів, де відображено процес приймання, пакування та передачі у сховище дорогоцінних металів, на відповідність наявного в сховищах золота даним бухгалтерського обліку і звіту про рух придбаних цінностей» тощо. Звіт про виконану роботу слідча комісія мала надати департаменту аудиту ще 2 грудня. Про результати роботи комісії в Нацбанку нічого повідомити не змогли.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом привласнення цінностей управління НБУ в Одеській області

При цьому правоохоронні органи почали своє досудове розслідування у цій справі ще раніше. «Приморським РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області 19 листопада 2014 р. в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості по 1 ч. ст. 191 КК України за фактом привласнення цінностей управління НБУ в області. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Приморського району Одеси. Досудове розслідування триває, проводиться комплекс необхідних слідчих дій. Призначено низку експертиз», - розповіли в прес-службі одеської прокуратури.

За непідтвердженими даними ЗМІ, загальна сума зниклого в одеському управлінні НБУ золота становить близько 5 млн грн. При цьому, за словами першого заступника голови правління Дельта Банку Євгена Березовського, наприклад, вкрасти або підмінити клієнтські кошти, золоті злитки навіть у звичайному банківському сховищі фактично нереально.

Що стосується власних коштів банку, то, каже Березовський, там ще більш складна система контролю. «Банківське золото здається на зберігання в Нацбанк. Гроші банку зберігаються тільки в рамках дозволених лімітів. Крадіжка цих коштів за змовою практично неможлива, оскільки процес контролюється великою кількістю незалежних підрозділів, - пояснює співрозмовник видання. - Теоретично можна все, але на практиці це вкрай малоймовірно».

Також варто враховувати, що в банках допуск до сховища мають тільки люди, які підписали договір про матеріальну відповідальність, розповів перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін. Відповідно, брак дорогоцінного металу, який виявиться за наступної інвентаризації, має бути компенсований за їхній рахунок. «Після службового розслідування, природно», - додав він.

Ці факти роблять історію з підміною золота в управлінні самого Нацбанку ще більш загадковою. «У НБУ своя система контролю. Вони живуть трохи за іншими правилами. Там від початку більше цінностей на зберіганні. В даному випадку, напевно, була змова, - говорить банкір, що побажав не називати своє ім'я. - Без відома керівництва управління це неможливо зробити».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом