Виведення з ринку 30 банків стало найбільшим потрясінням року для української фінансової системи. Таку думку висловив Forum'у голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

«30 банків, виведених з ринку, - це найбільше зло, яке обрушилося на банківську систему», - зазначив Гулей.

За словами фінансиста, всі подальші події у фінансовій сфері стали наслідками саме виведення з ринку банків.

Крім того, Гулей наголосив на пасивності міністерства фінансів у сформованій ситуації.

«Дивує пасивність міністерства фінансів у питаннях курсоутворення, за які відповідає Національний банк. Я чекав, що міністр фінансів і глава Національного банку виступлять зі спільною прес-конференцією, представлять стратегію розвитку ситуації, розкажуть, як вони збираються управляти інфляцією, девальвацією, цим курсом. Але ми так і не побачили їхніх виступів. Послідовно по телебаченню вони коментували цю ситуацію. Разом - ні. Це дуже погано для населення», - пояснив фінансист.

На думку експерта, така позиція міністерства фінансів та НБУ призвела до паніки серед громадян.

«Відсутність інформації породжує паніку. Крім того, погана система інформування Національного банку про прийняті рішення протягом тижня-двох за фактом того, що сталося, також збільшує рівень паніки та недовіри до банківської системи. Недовіра до банківської системи цього року була майже абсолютною, і Національний банк дуже погано відпрацював це питання», - пояснив Гулей.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом