Українці не будуть виплачувати кредити за поточним обмінним курсом. Про це в коментарі кореспондентові Forum'у розповіла учасниця мітингу «Кредитний майдан проти фінансового рабства» харків'янка Валентина.

«Я брала в кредит 40 тисяч доларів. Зараз я винна банку 29 тисяч доларів. Але якщо порахувати, скільки грошей я віддала в гривні за цей час, то виходить сума кредиту, яка була на момент його оформлення, тобто у 2007 році, коли курс був 5,05 грн. Я виплатила кредит навіть з відсотками. Але через коливання курсу розмір мого кредиту тільки зріс», - сказала Валентина.

За її словами, кредит був узятий для купівлі квартири.

«Ми його взяли перед народженням другої дитини. Хотіли ростити дочку в своєму житлі. До цього жили з чоловіком і старшим сином у найманому житлі, за яке платили 1 600 грн на місяць. А за свою квартиру ми віддавали кредит у розмірі 2 тис грн. От і вирішили, що краще віддавати за своє житло, а не чуже. Ми ж розраховували суму виплати за курсом 5,05. Але за такою ціною платили всього рік, а потім довелося платити по 8. Цього року, коли курс почав зростати, ми платили до останнього. Ще влітку платили по 13. Але коли курс 15 - це вже неможливо. Ми збираємо останню копійку, щоб сплатити кредит, а хтось отримує свою частку від рефінансування, кладе в кишеню і засмагає на Мальдівах. Це несправедливо. Люди не хочуть, щоб їх втоптували у багно, тому не будуть платити», - вважає вона.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом