Весь минулий тиждень курс російського рубля оновлював історичні мінімуми на тлі обвалу цін на нафту Brent з $ 70 до $ 60 за барель з початку місяця. Але на цьому тижні, незважаючи на припинення спаду цін на нафту, рубль продовжив ставити антирекорди, пише «Капітал».

У понеділок на торгах Московської біржі долар у ході торгів перевищив відмітку 63,4 USD/RUB. Банк Росії спробував погасити валютну паніку, яка почалася: вдень з допомогою валютних інтервенцій, а вночі - різким підняттям ключової ставки з 10,5 % до 17 %. Але рубль продовжив знецінюватися, і у вівторок в ході торгів його курс досягав 80,1 USD/RUB. До закриття торгів курс рубля трохи відкотився - до 72,50 USD/RUB, що, втім, усе одно на 12 руб. вище від рівня попереднього закриття. Вчора на момент здачі номера в друк долар коштував 64,90 USD/RUB, подорожчавши на 32 % з початку місяця.

Для українців обвал рубля спершу став приводом для зловтіхи. Але в дійсності він загрожує тяжкими наслідками і для української економіки, яка все ще має близькі зв'язки з Росією. Очікування цих наслідків уже встигли позначитися на курсі гривні.

Незважаючи на те, що в останній рік російський ринок став менш доступним для українського експорту, вітчизняна економіка все ще дуже залежить від постачань у РФ. За даними Держстату, в січні-жовтні Україна продала в Росію товарів на $ 8,8 млрд, або 19 % усього товарного експорту.

Між тим збереження цін на нафту на нинішньому рівні та девальвація рубля загрожують потягти за собою вниз всю російську економіку. У понеділок центробанк РФ озвучив стресовий (а фактично, вже реалізований) сценарій для російської економіки на 2015 р. За його прогнозами, реальний ВВП Росії скоротиться на 4,5-4,8 %, якщо середньорічна ціна на нафту залишатиметься на поточному рівні в $ 60 за барель. «Це знизить зацікавленість Росії у торгівлі з Україною», - вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Крім того, долар подорожчав щодо рубля з початку року на 98 %, тобто більше, ніж долар щодо гривні. Це означає, що посиляться позиції російських експортерів на ринках, куди також постачається українська продукція, зазначає експерт. Це стосується насамперед експортерів зерна, продукції металургії та хімічної промисловості.

Обвал рубля загрожує тяжкими наслідками і для української економіки, яка все ще має близькі зв'язки з Росією

Також існує небезпека, що тепер, коли Росія зацікавлена у будь-яких надходженнях валюти в країну, Москва може особливо наполегливо вимагати від України передоплати за газ. Нагадаємо, в червні «Газпром» припинив постачання газу в Україну. Але згідно з брюссельськими угодами, НАК «Нафтогаз України» 4 листопада перерахував «Газпрому» перший транш в $ 1,45 млрд як оплату боргу за газ, що відкрило можливість до кінця поточного року закуповувати російський газ на умовах передоплати. В рамках цих домовленостей «Нафтогаз» 5 грудня перерахував «Газпрому» авансовий платіж у розмірі $ 378 млн за постачання 1 млрд куб. м газу в грудні 2014 р.

Валютна лихоманка

Обвал рубля вже позначився на курсі гривні. За ті ж два дні, за які різко девальвував рубль, гривня двічі оновлювала «дно». У понеділок курс української нацвалюти знизився до 17,6 USD/UAH до закриття міжбанківського ринку, а у вівторок - до 19,6 USD/UAH. А на готівковому ринку курс на купівлю валюти вийшов до рівня 20-22 USD/UAH. При цьому девальвація рубля майже повністю компенсувала знецінення гривні в парі гривня-рубль з початку року. Офіційний курс гривні до рубля вчора повернувся на березневий рівень - 2,58 UAH/RUB.

Зіграв роль і психологічний чинник. Обвал рубля знову нагадав про наявні фундаментальні причини слабкості гривні, чим порушив крихку стабільність курсу української валюти на рівні 16 USD/UAH, вважає начальник відділу роботи з борговими інструментами на локальному ринку ІК Concorde Capital Юрій Товстенко. Йдеться, зокрема, про емісію гривні в розмірі близько 149,3 млрд грн, якщо виходити з приросту ОВДП у портфелі Нацбанку з початку року. Також - про відсутність притоку валютних надходжень у країну, особливо від експортерів. Нарешті, про попит на валюту через необхідність погашати борги за кордоном, у тому числі борги «Нафтогазу» за газ, і задовольняти валютні апетити населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом