Падінням ще однієї стіни назвала верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні відновлення дипломатичних відносин між США та Кубою.

«Заява президента Обами про важливі американські політичні заходи на адресу Куби віщує довгоочікувані зміни в напружених відносинах між острівною державою Карибського басейну і її північноамериканським сусідом, з чим я особисто привітала держсекретаря Джона Керрі сьогодні», - заявила Могеріні.

У комюніке, поширеному в середу ввечері в Брюсселі, вона оцінила як історичний поворот ініціативу з відновлення дипломатичних відносин та перспективу розширення контактів та обміну між кубинцями і американцями після півстоліття відчуження.

«Перша реакція кубинського уряду на ці ініціативи дає нам підставу бути оптимістами щодо реальності змін, і ми сподіваємося і очікуємо, що це відкриє шлях до повного перезапуску американсько-кубинських відносин в інтересах кубинського народу і його численних друзів в Сполучених Штатах», - зазначила Могеріні, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Вона також оцінила як великий крок вперед повернення додому звільненого з ув'язнення на Кубі громадянина США Алана Гросса. «Ми радіємо разом з ним і його сім'єю, що після п'яти довгих і важких років вони можуть святкувати Хануку разом», - заявила глава дипломатії ЄС.

Могеріні бачить позитивний розвиток і у звільненні інших ув'язнених на Кубі, а також повернення з США трьох кубинських в'язнів. Всі ці заходи, вважає вона, повинні сприяти подальшим крокам з капітального перегляду відносин між двома країнами.

«Ці кроки являють собою перемогу діалогу над конфронтацією», - підкреслила верховний представник ЄС.

За її словами, такий і європейський підхід. Саме в цьому дусі, зазначила глава дипломатії ЄС, у 2014 році Євросоюз почав переговори про політичний діалог та співробітництво, які будуть служити сприятливою основою для більш тісної взаємодії в підтримку реформ і процесу модернізації на Кубі.

При цьому Могеріні підкреслила, що «права людини залишаються в центрі політики ЄС у тому, що стосується Куби». Євросоюз прагне розвивати відносини з усіма частинами кубинського суспільства, сприяти економічному та соціальному прогресу, динамічному діалогу і зміцненню поваги основних прав, йдеться в комюніке керівника дипломатії Європейського союзу.

Нагадаємо, 17 грудня американський президент Барак Обама оголосив про початок відновлення дипломатичних відносин між США та Кубою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43
Теги