Міністри закордонних справ та енергетики Греції та Кіпру на переговорах у середу, 17 грудня, зачіпали тему будівництва газопроводу «Південний потік», проте вести переговори з Росією від імені європейських країн буде Єврокомісія, повідомив міністр охорони навколишнього середовища, енергетики та змін клімату Греції Янніс Маніатіс.

«На нещодавній зустрічі ми звернулися до єврокомісара з проханням провести переговори з міністром енергетики Росії Олександром Новаком. Переговори буде вести Єврокомісія», - сказав Маніатіс, відповідаючи на запитання, чи плануються зустрічі з російською стороною для обговорення останніх рішень Росії відмовитися від «Південного потоку» і будівництва газопроводу через Туреччину до кордону з Грецією, де, якщо це буде визнано доцільним, буде створений газовий хаб.

В середу в будівлі МЗС Греції пройшла спільна зустріч міністрів закордонних справ та енергетики Греції та Кіпру. Основними її темами стали експлуатація родовищ природного газу і будівництво газопроводу з східної частини Середземного моря в Європу, а також дії Туреччини у винятково економічній зоні Кіпру.

«Ми зачіпали тему «Південного потоку», - сказав Маніатіс, не ставши вдаватися в подробиці, повідомляє РІА Новости.

Спочатку Греція входила в проект «Південного потоку», проте в 2012 році «Газпром» визнав її участь недоцільною і нерентабельною і переглянув плани будівництва гілки через територію Греції на північ Італії.

Напередодні заступник міністра енергетики Греції Макіс Папагеоргіу на форумі щодо ситуації з постачанням Греції електроенергією і газом заявив, що останні зміни на карті будівництва трубопроводів, таких як «Південний потік», зміцнюють геостратегічну роль Греції як мосту для диверсифікації поставок і джерел енергії для європейського ринку.

«Варіант, якого ми наполегливо домагалися ці 2,5 роки, нарешті відновлюється», - сказав Папагеоргіу.

Нагадаємо, Єврокомісія 12 грудня отримала підтвердження від Росії, що «Південний потік» зупинений.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38