Представники «фінансового майдану», які у вівторок активно пікетували уряд і Національний банк України, вимагають створити Бюро фінансових розслідувань.

Про це повідомив представник активістів Іван Карасьов, пише Інтерфакс-Україна.

«Запропонувати НБУ проект Бюро фінансових розслідувань - до кінця 2014 року створити його», - сказав він у ході засідання Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності в середу.

За його словами, відповідну пропозицію зафіксовано в протоколі, який підписав перший заступник голови НБУ Олександр Писарук за підсумками зустрічі з представниками вкладників і позичальників у вівторок.

В цілому, за його даними, протокол включає дев'ять пунктів, в тому числі, щодо підготовки пропозицій щодо посилення виконання банками закону про мораторій на виселення з закладеного житла, можливості включення представників вкладників і позичальників у тимчасові адміністрації і ліквідаційні комісії банків, можливості погашати кредити фізосіб своїми депозитами в одному і тому ж неплатоспроможному банку.

Крім того, в протоколі зафіксована інформація щодо того, що НБУ надав кредит рефінансування VAB-Банку у розмірі 1,2 млрд грн виключно для розрахунків з вкладниками.

Окремим пунктом протоколу передбачена організація 19 грудня зустрічі представників комітетів вкладників позичальників з чиновниками НБУ, прем'єр-міністром, головою парламенту і представником Міжнародного валютного фонду в Україні для напрацювання механізмів вибачення курсової різниці після реструктуризації валютних кредитів.

У коментарі ForUm'у Іван Карасьов пояснив, що Бюро фінансових розслідувань буде займатися пошуком активів власників збанкрутілих банків, щоб виставляти їх потім на аукціон і погашати цими засобами борги банку перед вкладниками.

«Власник доведеного до банкрутства банку повинен розраховуватися з вкладниками сам, - зазначив представник активістів. - Щоб не виходило як зараз, коли власник банку накачує коштами вкладників інші свої підприємства, а потім банкрутить його - і не несе за це жодної відповідальності. Бюро знайде його підприємства і будинки, змусить продати їх на аукціоні і розрахуватися з людьми».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

92