Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності на своєму засіданні в середу підтримав пропозицію про внесення на розгляд парламенту постанови про доповідь голови Національного банку України та про звернення до Президента з пропозицією внести подання про звільнення Валерії Гонтаревої, повідомили ForUm'у в прес-службі голови комітету Сергія Рибалки.

Як зазначає Рибалка, постанова включає три пункти: заслухати доповідь голови НБУ щодо стану грошово-кредитного ринку України; за результатами обговорення доповіді визнати роботу голови НБУ незадовільною; звернутися до Президента України з проханням внести на розгляд Верховної Ради питання про звільнення Гонтаревої з займаної посади.

Комітет також прийняв рішення звернутися до Національного банку України з проханням надати інформацію про рефінансування банків, повідомив голова комітету. «Я даю доручення секретаріату комітету підготувати відповідне звернення. Мені також хотілося б знати, які банки отримують сьогодні рефінансування і хто сьогодні купує долар на міжбанку. Суспільство має знати, хто заробляє на курсовій різниці, хто купує долар по 16, продаючи на чорному ринку по 22 гривні», - сказав він.

Крім цього на засіданні фінансового комітету створена робоча група, до якої увійдуть представники громадських організацій, які відстоюють інтереси позичальників і вкладників банків. Рибалка заявив, що парламентський комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності готовий виступити майданчиком для організації діалогу і пошуку компромісу між усіма сторонами для вирішення проблеми реструктуризації валютних кредитів та інших проблем учасників «фінансового майдану».

За його словами, фінансовий комітет запрошує взяти участь у роботі групи представників НБУ, Мінфіну, Мінекономіки і ключових парламентських комітетів. Він заявив, що його комітет відкритий для всіх пропозицій. «Ситуація дуже серйозна і багато людей давно пербувають на межі відчаю. Тому комітет зробить все можливе, щоб був знайдений компроміс», - сказав Рибалка.

Він повідомив, що на сьогоднішній день обсяг валютних кредитів становить близько 8 млрд доларів з розрахунку за курсом 12 грн за долар, половина з яких іпотечні.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 грудня у Києві розпочався Всеукраїнський багатоденний мітинг позичальників і вкладників банків «Кредитний Майдан проти фінансового рабства».

17 грудня мітингувальники позичальники і вкладники українських банків продовжили свою безстрокову акцію пікетом під будівлею Комітету Верховної Ради з питань фінансової і банківської діяльності на вулиці Липській.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37