У середу, 17 грудня, Нацбанк за підсумками валютного аукціону менш ніж на одну копійку підняв розмір свого середньозваженого курсу: з 15,7571 грн/$ до 15,7609 грн/$ (курс відсікання становив 15,7675 грн/$).

Таким чином регулятор намагається стримати подорожчання міжбанку та курсу в банківських обмінниках, пише «Вести. Бизнес».

У касах банків максимальний курс продажу зможе піднятися не більш ніж на 1 копійку - до 16,55 грн/$.

Втім, опитані фінансисти вже не приховують - Нацбанк жодним чином не впливає на ситуацію. «Не допомогли ні вчорашні заяви прем'єра Яценюка про бюджет-2015 по 17 грн/$, ні аукціонний курс НБУ. Влада живе окремо від ринку. Це підтверджується сьогоднішнім відкриттям міжбанку, який стартував курсом купівлі 20 грн/$ і продажу на 21 грн/$. Щоправда, про угоди на таких рівнях я не чув, тобто це приблизні орієнтири. Все виглядає, як чиста істерика, але це реальність - дешевше продавати експортери не хочуть. Ситуація трохи змінилася лише до 12 години: курс продажу відкоригувався до 20,80 грн/$, тобто на цьому рівні фіксувалися перші угоди», - розповів начальник казначейства одного з банків.

Високі курси пояснять усе тими ж причинами: підвищеним попитом з боку імпортерів наприкінці року і постійним зростанням курсу долара, через яке експортери не хочуть опускати котирування (вичікують). Крім того, експерти вважають, що наш валютний ринок міг вплинути обвал курсу російської валюти. «Не виключено, що на українському ринку позначається зниження рубля і новини від МВФ про те, що цього року Україна не отримає транш - фінансування перенесено на 2015 р. Можливо, таким чином тиснуть на главу Нацбанку напередодні її звіту у Верховній Раді», - зазначив керівний партнер інвесткомпанії Capital Times Ерік Найман.

Фінансисти бачать лише одну можливість для зниження курсу - адміністративний тиск на експортерів. Сподіваються, що влада змусить їх продавати валюту дешевше і у великих обсягах. «Імпортери все, що могли, вже зробили - різко знизили обсяги купівлі долара. Щоправда, тут працюють неринкові механізми: багато компаній (насамперед малий та середній бізнес) пішли на чорний ринок - під дрібні проплати почали купувати готівковий долар у міняйл. Там долар дорожчий, але він там реально є. У нас імпортери стоять в черзі на купівлю не менше 2-3 днів», - розповів нам заступник голови правління одного з банків.

Курс долара на чорному ринку активно змінювався з ранку: починали міняйли торгувати в середньому з 22 грн/$, до 11:30 ціна піднялася до 22,5 грн/$, до 12:30 відкоригувалася до 22,10-22,20 грн/$, а на 13 годину досягла 22,50 грн/$. Максимальні значення досягали 24 грн/$ і навіть 25 грн/$, однак вони були одиничними.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235