Україна, через своє географічне розташування на стику двох інтеграційних об'єднань між ЄС та ЕАС, не повинна розглядати їх як взаємовиключні процеси.

Про це заявив колишній перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу політика.

За його словами, основними торговими партнерами України є Росія та ЄС.

«Причому, парадоксально, що обидва контрагенти займають практично рівні положення. Росія має торговельні відносини з Україною на рівні 50 млрд євро і ЄС приблизно на таку ж суму. Тому для України дуже важливо, щоб цю пропорцію не порушити. Розрив або погіршення таких зв'язків з одним або відразу з двома партнерами неминуче призвело б до різкого погіршення української економіки. Що, власне, зараз і відбувається. В останні роки на частку Росії припадає понад половини всього українського експорту машин, обладнання. Збереження сталого експорту є важливою умовою для збереження науково-технічного потенціалу України. Хоча, як багато економістів припускали, що більш тісна співпраця з Європою схилятиме Україну до більш глибокої модернізації виробництва. Насправді, це процес складний і він за часом дуже затяжний. І безглуздо було б припускати, що перейшовши на нові формати, нові вимоги, Україна змогла б дуже швидко трансформуватися і провести модернізацію свого виробництва, і влитися в європейську торгівлю за тими позиціями, за якими вона традиційно торгувала з Росією. Варто розуміти, що балансування між двома ринками і є, і буде, тому що насправді чіткої відповіді не було у попереднього уряду, немає його й зараз. Тому що якщо ми подивимося на сьогоднішній торговий баланс України, ми побачимо, що після прийняття чіткого вектора економічна ситуація в країні не покращилася, а торговий баланс погіршився. З Росією так однозначно, а очікуваного поліпшення з Європою, на жаль, так і не відбулося», - сказав Арбузов.

Він також зазначив, що від кризи найсильніше страждають складні і важливі галузі України.

«За січень-вересень 2014 року промислове виробництво в Україні скоротилося на 8,6%, у тому числі оздоблювальне виробництво на 9,4%. Причому, машинобудування скоротилося на 20%, у тому числі виробництво транспортних засобів на 34%. Виробництво хімічних речовин, продукції на 14%, металургійне виробництво на 13%. За даними Держстату України, падіння промислового виробництва в 2014 році до відповідного періоду минулого року становило: Донецька обл. - 24,3%, Луганська - 30%. На тлі скорочення реальної середньомісячної заробітної плати на 4%, це ще без урахування глибокої девальвації, яка сьогодні відбулася в Україні, знижується внутрішній споживчий попит. Оборот роздрібної торгівлі знизився на 5,3%, безробіття сягнуло 8%. За оцінками ЄБРР, падіння реального ВВП в Україні становило 9%. Насправді таких показників в останні роки Україна не мала. Демонтаж сформованої системи відносин буде болючим не тільки для України, але і для Росії, і для Європи в цілому. Минулі політичні зміни свідчать про те, що керівництво України сьогодні зосереджене на інтеграції за будь-яку ціну. Важливо, щоб європейська та євразійська інтеграція не розглядалися як взаємовиключні процеси, а доповнювали один одного. При цьому Україна могла би бути мостом фінансовим і політичним. Сполучною ланкою між Євразійським Союзом та ЄС. Зрозуміло, що ключ, необхідний для цього, зараз перебуває в Брюсселі. І без тристоронніх зустрічей, як я вже сказав, не обійтися», - сказав Арбузов.

Як раніше повідомляв ForUm, 12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС і РФ була досягнута домовленість про відстрочення до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39