Україна приречена залишатися транзитером російського газу. Таку думку Forum'у висловив екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Ми приречені залишатися транзитером у майбутньому. Враховуючи, що РФ все ж таки відмовилася від Південного потоку на найближчі роки, думаю, що ГТС України буде забезпечувати транзит російський газ», - упевнений експерт.

Соколовський також зазначив, що нинішнє зниження обсягів транзиту російського газу через Україну за великим рахунком залежить не від нашої країни. «Ми тут не можемо впливати. Тут все більше залежить від Росії, а ще більше - від європейських країн, які намагаються якомога менше газу закупити у РФ», - підсумував він.

Нагадаємо, згідно з повідомленням «Укртрансгазу», у січні-листопаді 2014 року транзит російського газу через територію України в країни Європи скоротився, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, на 25% і становив 57,9 млрд куб. м. При цьому, падіння обсягів транзиту газу в листопаді досягло рекордного показника - мінус 49,3% до листопада 2013 року. За підсумками 2013 року обсяг газу, який транспортувався через Україну в європейські країни, становив 86,1 млрд куб. м (на 3,2% більше, ніж за 2012 рік).
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21