Два тижні залишилося до кінця 2014 р., а фінальної версії державного бюджету на 2015 р. все ще немає. Як пише «Капітал», у п'ятницю Кабмін зареєстрував у Верховній Раді проект документа, але вже на наступний день відкликав його. Рішення про відкликання проекту на доопрацювання було ухвалене за підсумками зустрічі керівників фракцій коаліції з прем'єр-міністром і міністром фінансів. «Ми перебуваємо в середині процесу (формування проекту держбюджету. - Ред.) у рамках уряду і коаліції, проводимо мозкові штурми, дискусії та обговорення як дохідної, так і видаткової частин бюджету. Ми ще не завершили обговорення, отже, остаточний проект досі не схвалений», - написала в неділю міністр фінансів Наталія Яресько на своїй сторінці в Facebook.

Як пише видання, запропонований в п'ятницю проект держбюджету був розрахований, виходячи з прогнозу скорочення реального ВВП на 4,5 %, номінального ВВП у розмірі 1,72 трлн грн, інфляції у розмірі 13,4 %, які анонсував раніше, ще при старому складі Кабміну, заступник міністра фінансів Денис Фудашкін. Цей документ передбачав зростання доходів у порівнянні з держбюджетом-2014 на 14,4 %, до 432,3 млрд грн, видатків - на 9,9 %, до 485,3 млрд грн.

Його граничний дефіцит повинен був скласти 65,1 млрд грн, або 3,8 % ВВП. Таким чином, цей документ відповідав і песимістичним макропрогнозам, і вимогам Міжнародного валютного фонду щодо розмірів дефіциту, прописаним в переглянутій кредитній програмі в кінці серпня. Але його прийняття опинилося під загрозою зриву, оскільки парламентарії залишилися незадоволені покладеною в його основу податковою реформою.

За інформацією видання, підготовлений Кабміном новий проект податкової реформи, як і його попередник у жовтні, не отримали схвалення народними депутатами через збільшення податкового навантаження, яке мало б забезпечити приріст податкових надходжень у держбюджет-2015 на 16,5 %, або на 49,4 млрд грн, у порівнянні з нинішнім держкошторисом.

Зокрема, в запропонованій концепції Державна фіскальна служба наполягає на введенні електронного адміністрування ПДВ, повна відмова від якого закріплена в коаліційній угоді. «ДФС не хоче відмовлятися повністю, тому що вже витратила час на підготовку нормативної бази і гроші на закупівлю необхідного обладнання», - зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

ДФС пропонує перехідний період у січні-березні. Протягом цього часу не будуть стягуватися штрафи за запізнення з реєстрацією податкових накладних не більше ніж на 10 днів, а також податкові накладні можна буде без обмежень зареєструвати в Єдиному реєстрі. Також ГФС пішов назустріч щодо права на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ тільки для тих платників податків, у яких залишкова балансова вартість необоротних активів втричі перевищує заявлену до відшкодування суму ПДВ, і які робили інвестиції в необоротні активи у розмірі не менш ніж 3 млн грн за останні 12 місяців. Тепер отримати відшкодування ПДВ автоматом зможуть і такі компанії, якщо отримають фінансову гарантію на рік від одного з банків, уповноважених урядом.

Як пише видання, в проекті реформи залишилося і багато інших норм, що викликали критику бізнесу та народних депутатів. Наприклад, підвищення плати за користування надрами для видобування газу для промисловості з 28 % до 55 %. Такий крок, за розрахунками Мінфіну, мав би принести до держбюджету 30 млрд грн замість передбачених в цьому році 20,4 млрд грн. Також Мінфін пропонує розширити прогресивну шкалу для податку на доходи фізосіб. Зараз ставки ПДФО складають 15 % для доходів у розмірі до 10 мінімальних заробітних плат (12,18 тис. грн. на сьогодні) і 17 % для решти. Після шкали диференціації ставки складуть 15 % для доходів до 12,5 тис. грн, 17 % - для 12,5-42 тис. грн, 20 % - для 42-83 тис. грн і 25 % для доходів понад цю суму. За рахунок цього уряд розраховує збільшити збори з 14,2 млрд грн, закладених у поточний держбюджету, до 44,2 млрд грн і компенсувати втрати надходжень від податку на прибуток підприємств, що очікуються через продовження рецесії.

Узгодження проекту бюджету ведеться паралельно в декількох напрямках. Після відкликання законопроекту з парламенту, як уточнила прес-служба Кабміну, стартували засідання робочих груп для доопрацювання змін в Податковий і Бюджетний кодекси, а також власне держбюджету-2015, який верстатиметься з урахуванням цих змін. Крім того, Мінфін та профільні комітети парламенту ведуть консультації з представниками МВФ, які прибули з новою місією в Київ 9 грудня. Зокрема, в суботу перший заступник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон зустрівся з керівниками економічного блоку Кабміну - Наталією Яресько та міністром економіки Айварасом Абромавічусом. Також з представниками Фонду повинні зустрітися члени парламентського комітету з питань бюджету, за словами голови комітету Андрія Павелка.

Мінфін розраховує завершити роботу над правками в Податковий і Бюджетний кодекси і затвердити їх на Кабміні протягом поточного тижня. «Потім, коли цей початковий набір законів, які визначають правила складання бюджету і децентралізації бюджетного процесу, буде прийнятий парламентом, міністерством буде підготовлений бюджет на основі прийнятих законів», - повідомила глава Мінфіну. Парламентарії розраховують, що безпосередньо держбюджет буде винесений на розгляд Верховної Ради до 26 грудня. Однак, на думку Забловського, якщо протягом поточного тижня Кабмін і депутати не дійдуть до спільного знаменника щодо реформ, з 60-процентною вірогідністю бюджетний процес затягнеться на січень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161