Президентові України (2005-2010) Віктору Ющенку не пропонували очолити Національний банк. Про це він заявив в інтерв'ю «Українській правді», яке невдовзі буде опубліковано.

«Не питання - чи підеш, чи не підеш, питання стоїть, чи є плани щодо фінансової стабілізації, чи це просто маска, яку потрібно надіти і сказати - давайте рокіровку зробимо. Питання не в рокіровці, питання в курсі», - вважає він.

Ющенко додав, що оцінює діяльність Валерії Гонтарєвої «дипломатично» і «лояльно».

«Мені політика НБУ не подобається, але її треба розглядати в контексті - не може голова Національного банку вийти на трибуну і сказати: шановні, ми докотилися до такої точки, де національним інтересам сьогодні відповідає розробка глобальної національної програми порятунку фінансових інститутів. Не вистачить політичного голосу, не вистачить уваги в парламенті; немає належного статусу цього питання», - переконаний Ющенко.

Він вважає, що «мова йде про недовіру політичному курсу, банківській системі, політичній системі, і «важко сказати, кому не довіряють більше - чи проблема це особистості, чи це проблема системи - тобто влади».

Ющенко переконаний, що в нинішніх умовах необхідно створити комітет фінансової стабілізації, який би очолював прем'єр-міністр, за участю міністра фінансів, голови Нацбанку і тих, хто впливає на політику формування курсу.

Рішення про фінансову стабілізацію, можливо, повинно бути ініційоване з Нацбанку, але його провідником має бути уряд і Президент, додав Ющенко.

За його словами, один з аргументів, яким керується Нацбанк і уряд в нинішній ситуації - «у нас йде війна, війна все спише». «За цією формулою треба розуміти, що в уряду немає грошей, НБУ включає верстат, і бідному українському уряду дає 100 або 120 мільярдів емісії».

Хоча, на його думку, можна було б позичити у кожного з нас, у населення, у олігархів, випустивши облігації військової позики». «Я б з великою гордістю носив у кишені ці облігації», - додав він.

«У нас є десятки речей - внутрішніх і зовнішніх, які можна мобілізувати на те, що називається справедлива вітчизняна війна з путінським босяками», - вважає колишній президент.

Він переконаний, що емісія - теоретично неправильний крок, який може вилитися в соціальні, політичні суперечності. «Це можна стерпіти місяць, два, п'ять, але це неорганізований податок, який в першу чергу доводить до голоду найбідніші верстви населення».

Ющенко також позитивно висловився щодо кандидатури нового міністра фінансів Наталії Яресько: «Я на неї сподіваюся, це талановита, професійна людина». Вона, на думку Ющенка, «ніколи не піде на нефінансові компроміси».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37