Сьогодні, 15 грудня, Нацбанк підняв свій середньозважений курс ще на 4 копійки - до 15,7521 грн/$ (так само як протягом усього попереднього тижня - індикатив щодня підвищувався на 4-11 копійок), повідомили «Вестям» фінансисти. Це означає, що готівковий курс у касах банків завтра зможе піднятися до 16,54 грн/$.

Слідом за котируваннями НБУ злетіли і розцінки на міжбанку. Відкривалися безготівкові торги понеділка курсами купівлі на рівні 17,60 грн/$ і продажу на 18,0 грн/$ (на 30-40 копійок дорожче від п'ятниці), а до 12 години вони підросли до 17,80-18,10 грн/$.

Нагадаємо, що весь минулий тиждень курс долара зростав. У п'ятницю середнє котирування міжбанку становило 16,9 грн/$, а часом досягало позначки в 17,3-17,6 грн/$, але це були поодинокі угоди.

«Курсова невизначеність ринку останнім часом загострилася. До Нового року залишаються лічені дні, і більшості імпортерів не залишається нічого іншого, як закривати свої контракти за комерційним курсом», - пояснив ситуацію член правління ОТП Банку Володимир Мудрий.

Негативні настрої підігріла і неявка до ВерховнуоїРади глави НБУ Валерії Гонтаревої: депутати хотіли заслухати її звіт про ситуацію на фінансовому ринку країни. Проте, як повідомили згодом у Центробанку, так і не направили офіційне запрошення щодо цього. В результаті довгоочікуваний виступ керівника Нацбанку так і не відбувся 12 грудня.

При цьому попит на долар залишається великим, і експерти припускають подальше подорожчання валюти. «Експортери не поспішають заводити і продавати наявну у них валюту, сподіваючись на продовження зростання курсу. У бізнесу немає чіткого розуміння подальших курсових перспектив», - сказав заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.

Змінити ситуацію на міжбанку сьогодні можуть результати ранкової наради в НБУ: вона почалася об 11 годині, і фінансисти розраховують почути на ній про нові заходи чиновників щодо стабілізації курсу гривні. «Ми прогнозуємо значну волатильність ринку доти, поки не будуть оприлюднені конкретні дії регулятора», - зауважив заступник голови одного з великих банків.

Купити «живий» долар у банківських обмінниках, як і раніше, непросто, хоча номінальні курси продажу фінансисти ставлять на рівні 16,49 грн/$ (більш низькі ціни - 15,80-16,0 грн/$ - пропонують банки, які продають валюту через відкриття депозитів). Викуповують валюту у людей по 16,15 грн/$.

У дуже широкому діапазоні сьогодні торгують нелегальні міняйли: викуповують валюту у населення від 18,30 грн/$ до 18,60 грн/$, а продають йому по 18,60-19,0 грн/$.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом