Всі споживачі України в перспективі будуть змушені перейти до «справедливої ціни на газ», яка буде для населення вище за нинішню в 3-5 разів, вважає голова правління НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв.

«Справедлива ціна на газ в країні, яка є імпортером, - це середньозважена ціна імпорту», - сказав Коболєв.

За його словами, в даний час триває обговорення, якою повинна бути така справедлива ціна. У той же час Коболєв закликав не боятися такого підвищення,  оскільки для більшості населення, яке споживає газ лише для приготування їжі, воно буде незначним за абсолютною величиною, а для малозабезпечених - повністю компенсоване субсидіями.

За його словами, зараз витрати на газ на приготування їжі складають менше 20 грн на місяць, що є рекордно низькою платою в регіоні. Глава «Нафтогазу» додав, що падіння цін на нафту і наступне за ним здешевлення газу на світовому ринку повинно сприятливо відбитися на справедливій ціні газу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він підкреслив, що підвищення вартості газу до ринкового рівня дозволить істотно наростити внутрішній видобуток, різко обмежити імпорт і стане головним стимулом для підвищення енергоефективності країни, яка сьогодні споживає в середньому втричі більше газу на людину, ніж в Європі.

За його оцінками, населення може досить легко знизити споживання газу з нинішніх 22-23 млрд кубометрів на рік на 5-10 млрд, що дозволить економити $3,5 млрд.

Відповідаючи на питання про газозабезпечення Донбасу, Коболєв підтвердив раніше озвучену позицію, що постачання газу на неконтрольовані Києвом території продовжаться. Він оцінив їх «в сотні мільйонів кубічних метрів» в цьому опалювальному сезоні.

Як раніше повідомляв ForUm, НАК «Нафтогаз» розраховує на зниження ціни на газ за підсумками переговорів з російським «Газпромом» на початку 2015 року, заявив глава НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв 9 грудня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50