На офіційному сайті Сенату США з остаточного варіанту «Акта підтримки свободи України-2014» вилучений розділ 7, в якому йшлося про визнання України, Молдови і Грузії основними союзниками США без набуття членства в Організації північноатлантичного договору (НАТО).

Текст відповідного законопроекту опубліковано на сайті Сенату 12 грудня.

На момент розгляду законопроекту 11 грудня текст залишався незмінним. В той же день очікувалося, що Палата представників (нижня палата Конгресу) розгляне аналогічний законопроект H. R. 5782, в якому також йшлося про статус союзника, але в підсумку Палата представників прийняла інший документ H. R. 5859, текст якого на даний момент на сайті Конгресу відсутній.

Один зі співавторів законопроекту H. R. 5859, член Палати представників від Республіканської партії Джим Герлах не згадує про те, що документом передбачено надання Україні статусу союзника. В той же час законопроектом передбачається забезпечення України літальним озброєнням. При цьому в остаточному варіанті прийнятого Сенатом законопроекту з'явився розділ, в якому пропонується, що жодне положення цього акта не може використовуватися в якості приводу для застосування військової сили, повідомляє УНІАН.

Разом з тим положення про надання Україні військової допомоги на загальну суму 350 млн доларів не зазнало істотних змін. Уточнюється, що 100 млн доларів буде надано в 2015 році, а по 125 млн доларів США нададуть в 2016 і 2017 роках.

Допомога включатиме предмети особистого захисту, протитанкове озброєння, зброю і боєприпаси для особового складу, радари для виявлення артилерійських батарей, далекоміри, обладнання для оптичного наведення і управління, безпілотники для тактичного спостереження, захищене комунікаційне обладнання.

50 млн доларів планується виділити на підвищення енергоефективності, збільшення поставок енергоносіїв, вироблених в Україні, а також зниження залежності від імпорту енергоносіїв з Російської Федерації. Надання цієї суми передбачається з 2016 по 2018 рік включно.

20 млн доларів заплановано на допомогу для розвитку громадянського суспільства в Україні, і така ж сума - для розвитку демократії та організацій громадянського суспільства в Росії.

10 млн доларів планується надати для протистояння російській пропаганді на пострадянському просторі.

Також законопроектом пропонується посилити санкції проти російського оборонного та енергетичного секторів, а також російських державних та приватних фінансових інститутів. У список потрапили ВАТ «Рособоронекспорт» і ряд неназваних російських підприємств оборонного комплексу. Санкції планується ввести також проти іноземних компаній або осіб, які вкладають інвестиції у розвиток російських енергетичних проектів з видобутку сирої нафти. Крім того, санкції можуть бути введені проти ВАТ «Газпром» за умови затримок або припинення поставок газу країнам-членам НАТО або Україні, Грузії та Молдові.

Як раніше повідомляв ForUm, 11 грудня Сенат США (верхня палата конгресу) підтримав законопроект під назвою «Акт підтримки свободи в Україні» щодо надання Україні озброєння і статусу союзника США без членства в НАТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом