У кримінальному провадженні за фактом незаконного звільнення від відбування покарання колишнього народного депутата Віктора Лозінського 9 грудня 2014 повідомлено про підозру колишньому прокурору Київської області. Про це, як повідомили ForUm'у в прес-службі Генпрокуратури України, заявив старший помічник генерального прокурора України з особливих доручень Валерій Карпунцов.

Екс-прокурор підозрюється у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 і ч. 1 ст. 366; ч. 3 ст. 27 і ч. 1 ст. 361; ч. ч. 3, 4 ст. 27 і ч. 1 ст. 366; ч. ч. 3, 4 ст. 27 і ч. 1 ст. 366; ч. 1 ст. 396; ч. 2 ст. 383 КК України (організація службового підроблення, незаконного втручання в роботу автоматизованих систем, приховування вчинення тяжкого злочину та завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину зі штучним створенням доказів)

Колишній прокурор оголошений у всеукраїнський розшук, вивчаються підстави для оголошення його в міжнародний розшук.

У відомстві нагадали, що кримінальне провадження за фактом незаконного звільнення від відбування покарання Лозінського розслідує головна військова прокуратура.

За словами Карпунцова, колишньому прокурору Київської області повідомлено про підозру в організації посадової фальсифікації, незаконному втручанні в роботу автоматизованих систем, приховуванні вчинення тяжкої підозри і завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину із штучним створенням доказів (ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 361, ч3,3 ст. 27, ч. 1 ст. 366, ч. 3,4 ст. 27, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 396, ч. 2 ст. 383 КК).

Старший помічник генпрокурора нагадав, що в рамках розслідування цього кримінального провадження також підозрюють, що голова Бориспільського міжрайонного суду виніс постанову про завідомо неправосудне рішення. Йому обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Крім того, як зазначив Карпунцов, у провадженні фігурує і начальник відділу прокуратури Київської області у зв'язку з пособництвом при винесенні постанови суддею завідомо неправосудного рішення.

Начальнику відділу, за словами Карпунцова, обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, але після внесення застави цей чоловік був звільнений з-під арешту.

«Щодо прокурора Київської області, у зв'язку з тим, що він ховається від слідства, винесено рішення щодо примусової доставки для розгляду клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою», - підкреслив старший помічник генпрокурора.

Карпунцов уточнив, що 11 грудня було отримано дозвіл Печерського районного суду на затримання колишнього прокурора.

Відповідаючи на питання про те, де в даний час перебуває колишній прокурор області, Карпунцов сказав: «Встановленням оперативної інформації займаються оперативні співробітники МВС і СБУ, відповідні доручення генеральним прокурором дані і ми чекаємо, що вони оперативно спрацюють».

«Ви бачите, що саме люди, які знаходяться в правоохоронній системі, сприяли уникненню відповідальності за злочин Віктора Лозінського», - підсумував Карпунцов.

Нагадаємо, колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, засуджений за вбивство, 11 червня 2014 року достроково вийшов з в'язниці за станом здоров'я.

Прокуратура Київської області внесла апеляційну скаргу на постанову Бориспільського міськрайонного суду про звільнення Лозінського і почала розслідування стосовно керівництва Бориспільської виправної колонії №119, де містився екс-депутат.

12 червня міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що Лозінського затримали і доставили назад в колонію.

У квітні 2011 року Дніпровський районний суд Києва засудив екс-депутата до 15 років позбавлення волі (починаючи з березня 2010 року) за вбивство жителя Кіровоградської області Валерія Олійника.

Навесні 2012 року Апеляційний суд Києва пом'якшив вирок Лозінському, призначивши йому нове покарання у вигляді 14 років позбавлення волі.

Пізніше Вищий спеціалізований суд з цивільних та кримінальних справ ще пом'якшив вирок Лозінському і зменшив покарання до 10 років ув'язнення.

Наразі Лозінський утримується на загальних умовах у Бориспільській виправній колонії (№ 119).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом