Єврокомісія отримала підтвердження від Росії, що «Південний потік» зупинено.

Це підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак у телефонній розмові із заступником голови ЄК Марошем Шефчовичем, повідомила прес-служба Єврокомісії.

Розмова відбулася, розвиваючи міністерську зустріч у Брюсселі колишніх країн «Південного потоку» 9 грудня, учасники якої, зокрема, припустили, що рішення Росії не носить остаточного характеру, і попросили Шефчовича «отримати роз'яснення російської сторони», передає Прайм.

«Тепер ми інтенсифікуємо роботи з країнами Центральної та Південно-Східної Європи, з формування єдиного ринку газу та диверсифікації джерел постачань газу. Такі завдання майбутнього енергетичного союзу, який є пріоритетом для нового складу Єврокомісії», - підкреслив Шефчович.

Як повідомляв ForUm, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія за нинішніх умов не може продовжувати реалізацію «Південного потоку».

У зв'язку з цим «Газпром» вирішив вкладати кошти у будівництво «Блакитного потоку» (дном Чорного моря до Туреччини. - Ред.), заявивши про зміну стратегії щодо європейського газового ринку.

Європа обрала новий пріоритетний проект газопроводу «Південний газовий коридор», яким в ЄС має піти газ із Каспійського регіону.

Нагадаємо, проект «Південний потік» вартістю 15,5 мільярдів євро був розрахований на постачання в Європу 63 мільярдів кубометрів газу на рік. Трубопровід мав пройти через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Передбачалося, що транспортування газу почнеться наприкінці 2015 року. Газопровід планувалося прокласти територією Болгарії, Сербії, Угорщини, Австрії, Італії та Словенії. Про бажання брати участь у проекті заявляла також Македонія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом