У Львові до кінця наступного року планують відкрити Меморіальний музейний комплекс тоталітарних режимів «Територія терору».

Як повідомляє прес-служба міської ради, сьогодні, 11 грудня, відбулося урочисте освячення земельної ділянки, на якій функціонуватиме музей.

Орієнтовна площа забудови - 805 кв. м, вартість будівельних робіт - 14 млн грн, тривалість будівництва - 18 місяців.

Музейний комплекс складатиметься з чотирьох зон, а саме: «Аванзона», «Алея тоталітаризму», «Пересильна тюрма № 25» та автостоянки для відвідувачів.

«Музей буде розташований між пр. Чорновола та вул. Джерельною - на місці колишньої пересильної тюрми № 25, яка тут функціонувала в період з 1944 по 1955 рік і служила пунктом, куди звозили німецьких військовополонених, власівців, засуджених червоноармійців. Пізніше тут створили концтабір політв'язнів із Західної України, серед яких були й учасники національно-визвольної боротьби, та члени їхніх сімей, і всі ті, хто підпав під репресії радянського режиму. За попередніми даними, через в'язницю було вивезено в концтабори ГУЛАГу близько півмільйона людей», - повідомили в міськраді.

Мета проекту - відтворити певні елементи пересильної в'язниці з усіма типовими елементами: колючим дротом, спостережними вишками, охороною та ін. У дерев'яних бараках будуть влаштовані експозиції, також на території музею буде створена «Стіна пам'яті» з викарбуваними на ній іменами вивезених з цієї в’язниці людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23